İçindekiler
Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar
Kentsel dönüşüm son yıllarda yerelde şehrin çehresini değiştiren bir projedir. Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar ile ilgili bu makalemizde size önce kentsel dönüşüm kredisi hakkında ve kentsel dönüşüm hakkında bilgi verilecektir. Sonra da kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar ile ilgili detaylı bilgiler verilecektir. Kentsel dönüşüm kredisi ile beraber apartmanınıza veya yapınıza, devlet destekli güneş enerji sistemi kurmak için ges kredisi hakkında makalemizi de okuyabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?
Kentsel dönüşüm kredisi, herhangi bir afet karşısında yıkılma riski olan binalar için uygulanmaktadır. Bankalar, afet riski ile karşı karşıya kalan binalar için kredi imkanı tanımaktadır. Kentsel dönüşüm çalışmasının kapsama alanına giren binaların yapısına göre kredi desteği değişiklik göstermektedir.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamına giren binaların yararlanması için bankalarla faiz desteği konusunda protokol imzaladı. Birçok banka, binasının riskini azaltmak için kredi desteğine başvuran vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır.
Kentsel Dönüşüm Nedir?
Kentsel dönüşüm, kentte afet riski taşıyan alanların belirlenmesi ve sağlıklı bir yaşam ortamının oluşturulmasıdır. 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunu kentsel dönüşüm kavramını destekleyen bir kanundur. Türkiye’de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi adına oluşturulan bir eylem planıdır. Ayrıca depreme dayanaklı olmayan, olası doğal afetler sonucu zarar görecek potansiyele sahip yapıların revize edilip risk oranını ortadan kaldırma planlanmaktadır.
Kentsel dönüşüm kapsamında “Yerinde Dönüşüm” ve “Bina Güçlendirme” çalışmaları yapılmaktadır. Yerinde dönüşüm müstakil binaların kentsel dönüşüm planına uygun hale getirilmesi için uygulanmaktadır. Depreme dayanıklılığı olmayan binalar yıkılıp bulunduğu arsa üzerine depreme dayanıklı bina inşa edilmektedir. Bu da yerinde dönüşüm olarak adlandırılmaktadır. Bina güçlendirme ise yapının depreme dayanıklı hale getirilme çalışmasıdır. Yapıyı yıkıp yeniden inşa etmek yerine revize edilip az maliyetle deprem ve diğer afetlerin riski azaltılmaktadır.
Bina malikleri tapu hisse oranlarına göre arsa hissedarı konumundadır. Arsa hissedarı olanların üçte ikisi onay verirse binanın kime nasıl ve hangi paylaşım ile yaptırılması gerektiği Bina Ortak Karar Protokolü aracılığı ile belirlenmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yazımızın ana teması kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar ile ilgili olduğu için kredi çekerken yapılması gerekenlerden de bahsetmemiz gerekir. Kentsel dönüşüm kredisine başvuran herkes bu kredi imkanından yararlanmayabilir. Bu krediyi almayı isteyenler arasından gerçekten desteğe ihtiyaç duyan kişilerin başvurup yararlanması için kriterler bulunmaktadır. İşte kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için sahip olunması gereken kriterler;
• Kredi desteğinden yararlanmak isteyenlerin kat maliki veya bina yönetimi tarafından “Riskli Yapı Tespit Raporu” alınmalıdır. Bu raporun alınması içinse lisanslı bir kuruluşa başvurmak gerekmektedir.
• Kat malikleri ortak bir karara varıp yüklenici firmayı seçmeli ve inşaat yapım sözleşmesi imzalamalıdır.
• Yüklenici firma seçildikten sonra gerekli koşullara sahip olup olmadığı belgelendirilmelidir. Ardından kredi başvurusu değerlendirmeye alınmaktadır.
• Kentsel dönüşüm için kredi çekebilecek olanlar yalnızca bir konut sahibi olanlardır. Bu destek tutarı en az 100.000 TL, en fazla ise 500.000 TL olmaktadır.
• Kentsel dönüşüm kredi desteği başvurusu banka tarafından onaylandığı takdirde bu talep bakanlık ile paylaşılmaktadır. Bakanlık incelemesi olumlu sonuçlandığında kredi talebi için faiz desteği sağlanabilmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar Listesi
Kentsel dönüşüm kredi desteği veren bankalar arasında Denizbank, Garanti Bankası, Finansbank, İş Bankası, Akbank, Halkbank, ING ve Vakıfbank bulunmaktadır. Kredi desteği için gerekli olan evraklar arasında;
• Nüfus Cüzdanı,
• Gelir Belgesi,
• Tapu,
• Riskli Bina Tespit Raporu İnceleme Formu bulunmalıdır.
Garanti Bankası Kentsel Dönüşüm Kredisi
Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar listemizde ilk sırada Garanti Bankası gelmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu faiz destekleri çerçevesinde konut kredileri için yıllık %4 (aylık ise 0,33) azami 120 ay; işyerleri için yıllık %3 (aylık 0,25) olmak üzere en çok 84 ay vadeli olması gerektiği belirlenmiştir. Birden fazla konut ve iş yeri sahiplerininse bakanlıkla imzalanan protokole göre bankalardan bağımsız, bölüm başına en fazla 125.000 TL alabilirken, toplamda 625.000 TL’lik kredi desteği limitini geçemezler.
Denizbank Kentsel Dönüşüm Kredisi
Denizbank, kentsel dönüşüm kredi desteğinden faydalananlara birçok imkan sınmaktadır. 24 aya kadar ana para ödemesiz dönem, devlet katkılı %1,72’den başlayan faiz oranı imkanı, anlaşmalı firmalardan kredi desteği almak isteyenlere özel indirimli Riskli Yapı Tespit Raporu ve inşaat tamamlama garantisi verilmektedir.
QNB Finansbank
QNB Finansbank, kentsel dönüşüm kredisi çekmek isteyenlere maksimum 24 aya kadar sadece kredi faizlerini ödeme fırsatı, 120 aya varan vade seçenekleri ve uygun faiz oranları ile seçenekler sunmaktadır.
Kentsel Dönüşüm Kredisi İş Bankası
İş Bankası, Riskli Yapı Raporu düzenlenmiş olan veya Riskli Alan ilan edilmiş olan bölge sınırları içerisinde bulunan taşınmaz sahibi veya asgari 1 yıllık kiracısı olanlara kentsel dönüşüm kredi desteği vermektedir. Riskli yapı içerisinde bulunan her bir bağımsız bölüme 125.000 TL’ye kadar devlet destekli kredi imkanı bulunmaktadır. Bir hak sahibi kişinin devlet destekli kredi imkanından yararlanabileceği maksimum tutar 625.000 TL’dir. Banka tarafından ev için yıllık %4, işyeri için yıllık %3 devlet destekli kredi imkanı sağlanmaktadır.
Akbank
Akbank, kentsel dönüşüm kredi desteği talebinde bulunan konut sahipleri için yıllık %4 (aylık %0,33) ve en çok 120 ay vadeli, işyeri sahipleri için ise yıllık %3 (aylık %0,25) ve en çok 84 ay vadeli faiz desteği sağlamaktadır. Bakanlık tarafından imzalanan protokole göre birden çok bağımsız bölüme sahip olan hak sahiplerinin kullanabileceği faiz desteği sağlanacak kredi tutarı en çok 625.000 TL’dir.
ING Bank Kentsel Dönüşüm Kredisi
ING Bank, kentsel dönüşüm kredi desteği projesi kapsamında 10 yıla varan vadeler ile ilk 2 yıl yalnızca faiz ödemeli kredi imkanı sunmaktadır. Evlerini yeniden inşa etmek isteyen mülk sahipleri bu imkandan yararlanabilecektir.
Vakıfbank Kentsel Dönüşüm Kredisi
Vakıfbank, kentsel dönüşüm projesi kapsamında konutlarını yeniden inşa ettirmek isteyen hak sahiplerine veya bu yapılar içerisinde en az 1 yıl oturan kiracı veya ayni hak sahiplerine kredi imkanı sağlamaktadır. Hak sahipleri faiz destekli tutar için en fazla 125.000 TL kullanabilmektedir. Ayrıca bağımsız bölüme sahip hak sahipleri her bir bağımsız bölüm için 125.000 TL’yi aşmayan en fazla 625.000 TL kredi desteği alabilecektir.