Ges Kredisi Nedir? Ges Kredisi Veren Bankalar |2023

GES Kredisi Nedir?

Ges kredisi, güneş enerji sistemleri kredisi olarak da bilinen bankaların tüketicilere, KOBİ’lere kendi enerjilerini üretmeleri için verdikleri kredi türüdür. Bildiğiniz gibi günümüzde hanelerin, firmaların enerji tüketimleri her yıl artmaktadır. Artan enerji ihtiyacı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için de önemli bir maliyet taşımaktadır. Doğal kaynakların, petrol, kömür, doğal gaz gibi mineral ve gazların kıt olması malların fiyatlarının sürekli artmasına neden olur. Bu artış bizim gibi ülkelerde de maliyetleri yükseltmektedir. Elektrik tüketim maliyetlerinin artması, hane halklarını ve küçük ve orta boyda işletmeleri kendi enerjilerini üretmeye yönelttiğinden bankalar Ges kredisi ile bu ihtiyaca fon sağlamaktadır. Makalede Ges kredisi veren bankalar ile bilgiler de yer almaktadır.

Güneş, Güneş sistemi içindeki gezegenler özellikle canlı yaşamının olduğu dünyamız için neredeyse sonsuz bir enerji kaynağı sağlamaktadır. Fizik ve kimyacıların yaptıkları çalışmaya göre en azından 4 milyar yıl daha dünyamıza enerji sağlamaya devam edecektir. Teknolojinin gelişmesi ile güneş enerjisinden faydalanmak üzere birçok yenilik ve icat ortaya çıkmaktadır. Yıllardır Güneş ışınlarının daha dik açıyla geldiği şehirlerde birçok hane halkı sıcak su ihtiyacını güneş panelleri ile sağlamaktadır. Güneş ışınlarını, elektrik enerjisine çeviren güneş enerji sistemleri sayesinde artık hanelerin, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kendi elektriklerini üretmenin de önü açılmıştır. Devlet de kWh saat başına 10 yıl boyunca 13.3 cent alım garantisi sunmaktadır.

Güneş Enerjisi Miktarı Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı da vatandaşları kendi enerjilerini kendileri üretme ve fazlasını devlete satma konusunda teşvikler sunmaya başlamıştır. GES kredisi de bu çerçevede devletin desteklediği kredilerden bir tanesidir. Yazımızın geri kalanında Güneş enerjisi sistemleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Ayrıca bununla ilgili yatırım yapmak isteyenler için de GES kredisi veren bankalar hakkında detaylı bilgiler sunacağız.

Enerji Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı bir çalışmada Türkiye’nin potansiyel güneş enerjisi ile bilgiler toplanmıştır. Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına göre, Türkiye’de yıllık güneşlenme süresi 2.741 saat olup ortalama olarak günlük 7,5 saate denk gelmektedir. Bu güneşlenme süresi ile elde edilebilecek güneş enerjisi ise yıllık 1.527 kWh/m² günlük ise 4,18 kWh/m² olarak tespit edilmiştir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Slumpflasyon nedir? Slumpflasyonun Nedenleri? |2023

Güneş Enerjisi Sistemleri Çeşitleri

Güneşi çeşitli enerji biçimlerine dönüştürmek için birçok farklı yaklaşım bulunmaktadır. Güneş panelleri ile doğrudan ev ve iş yerleri için suyun ısıtılması sağlanabilmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için de birçok teknoloji bulunmaktadır. Buna rağmen en çok kullanılan iki farklı teknolojiden bahsedilebilir. Bunlar güneş hücreleri yardımıyla elektrik enerjisi üretimi ile Isıl Güneş Teknolojileri ve Odaklanmış Güneş Enerjisi (Concentrated Solar Power) yaklaşımıdır.

Güneş Hücreleri Teknolojisi Nedir?

Fotovoltatik güneşten elektrik üretme sistemi olarak tanımlanan bu yöntemde, yarı iletken maddelerden imal edilmiş olan güneş hücreleri, güneş ışığını endirekt şekilde elektrik enerjisine çevirmektedir.

Isıl Güneş Teknolojileri ve Odaklanmış Güneş Enerjisi Nedir?

Bu teknolojide, güneş enerjisinden önce ısı elde edilir. Bu ısı, suyun ısıtılması ve tribünler yardımıyla ya da doğrudan elektrik enerjisi şeklinde kullanılabilir.

Kimler Güneş Enerji Sistemleri Kurabilir?

Bu konuda birçok farklı örnek verilebilir. Mülkiyet hakkı ile ilgili sorun yaşanmadığı sürece ve tüm yasal izinlere sahiplik sağlanmış işe güneş enerji sistemleri ile kendi elektrik enerjinizi üretebilirsiniz. Ayrıca ürettiğiniz fazla elektriği de devletin sunduğu alım garantisi ile sisteme satabilirsiniz.

Enerji Bakanlığına bağlı EPDK’nın hazırladığı sıkça sorulan sorular kısmında bununla ilgili daha detaylı bilgi bulmak mümkündür.

Apartman çatısında güneş enerji sistemi kurabilir miyiz? Bunun için Ges kredisi alabilir miyiz? GES Santrali kurmak karlı mıdır?

Aralarında bir kişiyi yetkilendirmiş bir apartman düşünelim. 16 daireli bu apartmanda tüm apartman sakinleri, bir kişiye bu konuda noterden vekalet vermiş olsun. Apartmanın çatı alanı ise 600 m2 olsun. Yapılan hesaplamarda bu apartmanın güneşe bakan yönü 300m2 dolaylı yerler ile beraber de 350 m2 olsun. Apartman güneş hücreleri ile elektrik üretmek istesin. Burada 1 kW fotovoltatik güneş enerji sistemleri için 7 m2 gerektiğinden apartman çatısında 350/7= 50 kW/saat kurulu güce ulaşabilecek bir elektrik üretim tesisi kurulabilir. Ortalama güneşlenme süresini 7 saat alırsak bu apartman günde 350 Kw üretir. Apartman kendi tüketimini buradan karşılasın. Her bir evin günde 10 kW/saat elektrik tükettiğini varsayalım. 16 daire günde 160 kW elektrik tüketir.

Üretim 350 kW ve Tüketim 160 kW ise geriye 190 kW elektrik enerjisi fazlası oluşur. İşte bu miktarı devletin sunduğu alım garantisi ile devlete satabilirsiniz. Devlet kWh başına 13.3 cent/USD destek sunmaktadır. Bu apartman ürettiği fazladan 190 kWh elektrik için o gün 25. 27 dolar destek alacaktır. Ayrıca gün içinde tükettiği elektrik enerjisi için de ödeme yapmayacağını varsayalım. Vergi ve fonlar dahil 1 kwh elektrik fiyatı 2019 yılı itibari ile 0.61 kuruştur. 160 kWh elektrik tüketen apartman 97,6 TL elektrik faturası ödemekten de kurtulmuştur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   International Monetary Fund (IMF) Nedir?

Sonuç olarak diğer maliyetler (sisteme elektrik enerjisi satmanın maliyeti, – Yatırım ve işletme maliyetleri) hariç bu apartmanın güneş enerji sistemleri kurmaktan sağladığı fayda 25.27 dolar artı 97,6 Türk Lirasıdır. 25,27 dolar da 145 TL yapıyor olsun. (Dolar/TL kuru 5.75 alınmıştır) Bu apartmanın günlük kazancı 145 artı 97.6 Türk Lirası toplam  242.60 TL olur. Aylık getiri, 242 çarpı 30 gün 7287 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.

Ges Kredisi Veren Bankalar

Enerji Bakanlığının, Avrupa Birliği’nin ve Dünya Bankası’nın son zamanlarda yoğun şekilde desteklediği güneş enerjisinden elektrik elde edilmesine yönelik yatırımlar için bankalar Ges Kredisi sağlamaktadır. Ges kredisi veren bankalar haneler ve kobiler için ayrı ayrı imkanlar sunabilmektedir.

Garanti Bankası Ges Kredisi

Garanti Bankası, büyük enerji üreticilerinin yanı sıra tesis kurulumu 1MW altında olan, lisanssız elektrik üretim projeleri ve tesis kurulumu için finansman desteği sunmaktadır. Güneş Enerjisi Kredisi olarak da bilinen Garanti Bankası Ges Kredisi ile 2 yıla varan şekilde geri ödemesiz kredi imkanı sunulmaktadır.

Kredi Şartları

  • En az bir elektrik aboneliği bulunan ve güneş enerjisinden 1 Megawatt ve altında lisanssız elektrik üretmek isteyen gerçek veya tüzel kişile başvurabilir.
  • Kredi kullanabilmeniz için, elektrik şebeke işletmecisiyle Bağlantı Anlaşması imzalanmış olmalıdır.
  • 2 yıla varan şekilde geri ödemesiz bir plan sunulabilmektedir.
  • KOBİ’ler ve sabit gelirli kişiler için nakit akışlarına uygun şekilde kredi vadelendirilmesi yapılır.
  • Kredi Türk Lirası cinsinden veya Dolar cinsinden olabilmektedir.
  • Tüketiminiz 1 Mw altında ise kalan üretiminizi yasal düzenleme ile devlete satarak kredi ödemelerinizde de destek alabilirsiniz. Yasalara göre 10 yıl satın alım garantisi mevcuttur.

Ges kredisi veren bankalar arasında daha yüksek MW üretimine destek veren diğer bir banka ise İş Bankası’dır.

İş Bankası Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi

İş Bankası’nın sunduğu Ges kredisi: Ges kredisi veren bankalar listesinde yer alan bu kredide İş Bankası Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi olarak verilmektedir. Kurulu gücü 5 Mega watt ve altında olan her türlü yenilenebilir enerji kaynağına dayanan elektrik üretimi için finansman desteği sunmaktadır. Bu kaynaklar arasında rüzgar, güneş enerjisi ve diğer yenilebilir enerji kaynaklarının tümü sayılabilmektedir. İş Bankası bu sayede ülke ekonomisine destek olmaya çalışırken çevre dostu yatırımlar ile çevre kirliliğinin önüne geçilmesine de katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İş’te Güneş kredisi olarak da anılmaktadır.

İş Bankası Ges Kredisi Şartları

  • Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi için dilerseniz ilk yıl ödeme yapmayabilirsiniz. Bu süre maksimum 12 aydır.
  • İhtiyaç kredilerinden farklı olarak 10 yıla kadar vadeli kredi kullanma imkanı sunulmaktadır.
  • Kredi Türk Lirası veya Dolar cinsinden sunulabilmektedir.
  • Elektrik abonesi olduğunuzu gösterir belge, bağlantı anlaşması ve tesisin sigorta edildiğine dair belgenin ibrazı zorunludur.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Kredi Çekip Dolar Almak Mantıklı Mıdır? |2023

Türkiye Finans

Bir yorum

  1. Merhaba ben GES bu işi yapmayı düşünüyorum ticari olarak ama tarla tarzında değil ev ve tekneler için araştırmalarında karlı olduğunun farkına vardım ama çevremdeki kişilerin de fikirlerini almak için sorduğumda çoğu olumsuz yaklaştı ,sizin düşüncenizi merak ediyorun bu işi yapsam kısa zamanda çıkış yakalayabilirmiyim. Teşekkürler