Konut Kredisi Başvurusu Yaparken Ne Yapılmalı? |2023

Konut Kredisi Başvuru Nasıl Yapılmalı?

Konut kredisi, Alıcı ve satıcı mutabakatından sonra satın alınacak evin ekspertiz raporuyla değerinin bulunup bu değer üzerinden banka tarafından verilen ve genellikle sabit kredi oranlarıyla 5 ile 30 yılar asında kullandırılan bir kredi türüdür. Bu kredi türünü bankalardan belirli vade ile isteme durumuna ise konut kredisi başvurusu diyebiliriz. Ekspertiz raporuyla değeri belirlenen konut kredisi satın alınacak konutun toplam bedelinin %80’i kadardır. Bu oran size banka tarafından verilecek miktardır. Enerji tasarrufu yüksek olan binalar için BDDK bu oranı %90’a çıkarmıştır.

Konut kredisi ile alınan bir ev banka tarafından teminat altına alınır. Teminat altına alınmasının sebebi kredi borcunun geri ödemesinde olabilecek olası aksaklıklar, doğal afetler, hırsızlık vb. gibi sıralanabilir.

Konut kredisi için gerekli şartlar

1.Almayı planladığınız Evin Durumu

  • Kat irtifakı belgesi; Kredi kullanacağınız ev inşaat aşamasında veya bir proje olarak daha başlamadıysa olması zorunlu olan belge. *** Konut kredisi kullanmak için satın alınacak ev’in %80 oran ile bitmiş olması gerekmektedir. Bazı özel durumlarda veya Bankaların özel olarak anlaşmalı olduğu projelerde bu oran değişebilir.
  • Kat mülkiyeti belgesi;Kredi kullanacağınız binanın tamamen bitmiş iskanı alınmış oturuma hazır hale geldiğini belirleyen belge.

2.Belirli bir işinizin olması ve bunu maaş bordrosu ile kanıtlamak. İşveren sıfatında veya serbest çalışan iseniz Vergi levhanız’ın olması

3.Kredi siciliniz’in temiz olması

4.Yaş şartı (Konut kredisi başvurusu sonrası hemen kredinizi çekmek isteyenler için diğer bir bilgi bankaların kredi kullandırmak için kişilerin yaşını dikkate aldığıdır. Bankalar 18 ve 70 yaş aralığında ki kişilere kredi kullandırmaktadır.)

5.Bankanın belirtmiş olduğu özel ve zorunlu şartları kabul etmek. Bu şartlar genellikle, sigorta,deprem

poliçesi,vergiler anlaşılan faiz oranları vb. olarak sıralanabilir

Konut kredisi başvurusu için gerekli evraklar

  1. Resmi Kimlik belgesi
  2. İkametgah belgesi
  3. Maaş Bordrosu (işveren sıfatında veya serbest çalışan ise Vergi levhası)
  4. Farklı geliri varsa, gelirini belgeleyebileceği evraklar (Kira geliri vb.)
  5. Kredi kullanacak kişi emekli ise emekli aylık dökümü
  6. Kefil (Genellikle pek çok banka en az 1 kefil istemektedir.)
Bu makale ilginizi çekebilir:   En Uygun Kredi Nasıl Bulunur? |2023

Konut kredisi başvurusu dosya masrafı

2014 yılında yürürlüğe giren ve ilgili yönetmelik ile birlikte belirlenen ücret olan Konut kredisi başvurusu sonrası dosya masrafı da, kredi almak isteyen müşterilerin en çok dikkat ettiği konuların başında gelmektedir. Sigorta ve ipotek ücretleri bunların yanında kredi dosya masrafları hakkında alt başlıklarımız da bilgi edinebilirsiniz.

Sigorta ve İpotek Ücretleri Dosya Masraflarına Dahil Midir?

Bankalardan kredi almak isteyen müşteriler, öncelikle belirlenen şartlar dahilinde sürekli olarak kendilerini finansal anlamda zorlayacak ücretleri incelerler. Aynı zamanda birçok farklı kalemde masraflar söz konusu olduğu için, dosya masrafının içeriğinin bilinmesi de önemli konulardan bir tanesidir. Bu yüzden de genel olarak sigorta ve ipotek ücreti gibi bankalar tarafından uygulanan ekstra hizmetler, teknik olarak dosya masrafı olarak kabul edilmemektedir. Çünkü dosya masrafları sadece bankaya kalmakta ve diğer masraflar sigorta şirketlerine ve ekspertiz kurumlarına aktarılmaktadır.

Kredi Dosya Masrafı Tutarı

Kredi dosya masrafları, kanunen bir rakama bağlanmış ve bu sayede çekilen kredi ile yakından ilişkili şekilde kullanılmaktadır. Bankalar alınan kredinin binde 5’inden fazla şekilde dosya masrafı oluşturmaya yetkili değildir. Hatta bazı bankalar oluşturulan konut kredilerinde gerekli dosya masraflarını düşürerek, müşterileri bankaya kazandırmaya ve kredi kullandırmaya özendirmektedir.

Konut kredisinin onaylanması sonrası işlemler

Eksiksiz olarak başvurulan konut kredisi başvurusu onaylandıktan sonra pek yapılacak işlem kalmıyor aslında. Tüm tapu işleri yapıldıktan sonra konut satıcısı bankadan istediği ödeme kanalı ile konut parasını alıyor.

Konut kredisinin onaylanmaması durumu

Eksik evraktan veya bankanın evi uygun bulmamasından dolayı kredi onaylanmayabilir. Bunların yanında en çok onaylanmama durumu olarak karşımıza kredi sicili çıkıyor. Kredi sicilinizin durumu düşük puanda ise bankaların hemen hepsi tüm kredi ihtiyaçlarınıza yanıt vermeyeceklerdir. Bunun için Kredi sicili nasıl temizlenir? isimli makalemize göz atabilirsiniz. Ayrıca findeks notunu etkileyen durumları daha iyi anlamak için de findeks ile ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.