Kredi Sigortası Nedir? Kredi Sigortası İptali
Kredi Sigortası Nedir? Kredi Sigortası İptali

Kredi Sigortası Nedir? Kredi Sigortası İptali |2023

Kredi Sigortası Nedir?

Kredi sigortası, bankaların kredi çeken müşterilerinin sağlık sorunu veya vefat nedeniyle krediyi ödeyememe ihtimaline karşı yaptıkları sigortadır. Bu sigortayı bazen bankalar, bazen de kişiler yaptırabilir. Kredi sigortası, diğer sigortalar gibi riski minimize etmeye çalışır. Kişiler riskleri ile orantılı olarak sigorta primi ödemektedirler. Yazımızın geri kalanında kredi sigortası ile ilgili daha detaylı bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu sayede sigortanın size uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Sigorta Türleri

Hangi kredilere sigorta yapılabilir sorusuna vereceğimiz cevap; neredeyse her kredi türünde sigorta / kasko yaptırılabilir. Kişiler, ölüm riski veya işsiz kalma, engelli olma riskine karşı bu sigortayı yapabilir.

Yukarıda verilen kredi türlerine ek birçok kredi türü için de kredinizi sigortalatabilirsiniz. Tabi bankanız da krediyi, sigortalamanızı isteyebilir! Sonraki başlıkta kredi sigortası zorunlu mudur? sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Kredi Sigortası Zorunlu Mudur?

Kısaca ve hızlıca cevap verelim. Kredi sigortası zorunlu değildir. Zorunlu tutulması ise tüketici kanunlarına aykırıdır. Şöyle ki sadece konut kredisi çeken müşteriler, kendilerini değil DASK yani deprem ve afet sigorta/kaskosu yaptırmak durumundadır. Ayrıca taşıt kredisi çekenler de araçlarının sigorta ve kaskosunu yaptırmak zorundadır. Bunun haricinde ihtiyaç kredisi çeken müşterilere sigortanın zorunlu tutulması hatalıdır. Yanlış ve müşteriye zarar veren bir uygulamadır

Neden Sigorta Yaptırmalısınız?

Yapı Kredi bankası Kredi ödeme güvencesi sigortası adını verdiği sigortaları yapmanızı aşağıdaki nedenlerden önermektedir.

  • Krediyi çeken hayatını kaybederse, kredi sigorta şirketi tarafından kapatılır. Eğer sigorta kredi borcundan daha yüksek ise de arada kalan tutar, kanuni vasilerine ödenir. Şöyle ki 250.000 TL’lik sigortanız olsun. 150.000 borç ödediniz ve vefat ettiniz. Sigorta şirketi 100.000 TL ödeyip kredi borcunuzu kapatır. Kalan 150.000 TL’yi de vasilerinize verir.
  • İşsiz kaldınız. Kredilerinizi ödeyemeyecek duruma geldiniz. Kredi ödeme sigortası kredi taksitlerini sizin yerinize ödemeye başlar. (Bu kredi güvencesi, hayat sigortasından farklıdır. Daha pahalı bir prim ödersiniz)
  • Krediyi kullandığınızda ilk ödediğiniz sigorta teminatı ile son yıl ödediğiniz teminat arasında azalmaya yönelik bir fark olur. İlk yıl için 500 TL Prim, ikinci yıl için 350 TL diye devam eder.
  • Kredi ödeme güvencesi için yaptırdığınız sigortayı, vergi gideri olarak gösterebilirsiniz. BU özellikle şirketiniz var ise oldukça yararlıdır.
Bu makale ilginizi çekebilir:   İş Bankası - Nays Uygulaması Nedir? Para Kazanma |2023

Yapı Kredinin Kredi ödeme güvencesi sigortası için yaptığı tanım ise şöyledir: Bireysel kredi kullanan yapı kredi müşterilerin, tam engelli, yarı engelli olma ihtimalleri veya yaşamlarını kaybetmeleri durumunda kredi borcunu teminat altına alan; işsiz kaldıklarında ise kredi taksitlerini ödeyen sigorta türüdür.

Yukarıda verdiğimiz tanım yapı kredi’ye ait olsa da birçok banka da sigortayı aynı sebeple yapmaktadır.

Kredi Sigorta İptali Nasıl Yapılır?

Birçok banka kredi çekerken size isteseniz de istemeseniz de sigorta yapacaktır. Bu sigortayı istemiyorsanız iptal edebilirsiniz. Kredi sigortası için iptali yapabilmeniz için ise sigorta iptal dilekçesi vermeniz gerekir. Bu dilekçeyi kredi çektikten sonra vermeniz daha uygundur. Dilekçeyi vermek istediğinizde iptal yapmamak üzere size ayak sürebilirler.

Kredi bir üründür. Sigorta ise kredi ürününün yanında size -zorla- veya -isteğinizle- pazarlanan bir yan üründür. Kredi riskinizi doğru şekilde hesaplayıp bu ürünü alıp almama kararı tamamen size aittir.

Kredi ile ilgili dilekçe örneğine ulaşmak için şu link kullanabilirsiniz. Linkte size kredi sigortası iptal dilekçesi örneği ile ilgili örnekleri paylaştık.

Sigorta iptali için ilk önce krediyi çektiğiniz bankanın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Bazı bankalar müşterilerine sattıkları bu hizmeti telefon bankacılığı ile kısmi bilgi alıp iptal ediyor. 

Bazı bankalar ise bu iptal için dilekçe ile başvurmanızı isteyebiliyor. (Çoğu kişi dilekçe vermekten imtina edebiliyor ya da bankada ikna edilebiliyor)

Sonuç olarak ister krediyi çektikten hemen sonra isterseniz belli bir süre sonra sigortayı iptal edebilirsiniz.

Sigorta İptal Sonrası Ne Kadar İade Olur?

Kredi sigortanızı iptal ederseniz, kredi çekerken kesilen miktar sigorta primi hesabınıza iade edilmelidir. Tabi bu işi bir gün içinde yapabilirseniz! Eğer krediyi çektikten bir kaç ay sonra bu iptal işlemini yapmak isterseniz, sigorta priminizden gün sayısı kadar bir kesinti olur.. Kalanı hesabınıza iade olur. Bu iade işlemi sigorta türünüz, sigorta süreniz ve prosedürlere göre değiştiğinden tam bir oran vermek mümkün değildir.