Patreon Nedir? Patreon Hesabı Nasıl Açılır?
Patreon Nedir? Patreon Hesabı Nasıl Açılır?

Patreon Nedir? Patreon Hesabı Nasıl Açılır? |2023

Patreon Nedir?

Patreon, -latince patron olmak – yani destekleyici olmak 2013 mayıs ayında Jack Conte (müzisyen) ve Sam Yam (geliştirici) tarafından San Fracisco’da kurulmuş internet tabanlı bir şirkettir. Şirketin hedef kitlesi; Youtube içerik üretenler, webcomic sanatçıları, müzisyenler, yazarlar, podcast oyuncuları, düzenli bir şekilde çevrimiçi yayın yapıp içerik üretenler genellikle bu kullanıcıları hedef almıştır. Patreon’un çalışma prensibi, internette çevrimiçi şekilde içerik üreten kişilere ve bu içeriği tüketen internet kullanıcıları tarafından çevrimiçi şekilde bağış yapılıp desteklenmesidir. 

İçerik üretenler bu sayede yarı zamanlı ürettiği içeriklere daha titiz bir şekilde özen gösterir, tam zamanlı içeriklerine odaklanarak daha iyi işler ortaya çıkarır ve aynı zamanda daha da tecrübelenir. 2018 senesinde yapılan bir araştırmaya göre youtube‘ ta trend olmuş, izlenen kanalların sadece % 3’ lük kısmı yılda ortalama 16.800 dolar reklam geliri elde etmiştir. geriye kalan % 97′ lik büyük kesim ise bu yıllık ortalama gelirin çok altında kalmıştır.

Düşük reklam gelirinden dolayı bu % 97′ lik kesimin birçok içerik üreticisi kaliteli içerik çıkartmakta sorun yaşamaktadır. Patreon platformu tam da bu noktada içerik üreticilerine yardımcı olmuştur.

Patreon kurulduğu tarihten beri, bir yandan da popülaritesini artırarak hızla büyümeye devam etmektedir. Şu anda birçok içerik üreticininin ana gelir kaynağını sağlamaktadır. Patreon datalarına göre 100.000 ‘ den fazla içerik üreticisi, 2.000.000′ dan fazla da kullanıcısı mevcut ve patreonun bu kullanıcılardan elde ettiği şimdiye kadar ki geliri ise 350.000.000 doların üzerindedir.

Youtube platformunun içerik üretenler için para ödeme şartları fazlalaşmasından sonra içerik üreticiler daha garanti bir gelir kaynağı olan patreon platformuna yönelmiştir. Patreon üreticilerine birçok avantaj sunduğu çeşitli taahüt içeren aylık abonelik sistemi olan bir platformdur. Örneğin sevdiğiniz bir içerik üreticisine destek olmak için belirli bir aylık ödeme sağladığınızda o içerik üreticisinin abonesi olabilir ve o üreticinin çeşitli içeriklerine erken erişimle ulaşılabilir. İçerik üreticisi dilerse içeriklerini aylık abonelik yerine perakende satışla da gerçekleştirebilir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Döviz Kuru Rejimleri Nelerdir? |2023

Patreon Platformunun Kazanç Kaynağı Nedir ?

Patreon’ un gelir kaynağı ise abonelerin içerik üreticilerine yaptığı ödemelerden % 5′ lik bir vergi kesmektedir içerik üreticisine ulaşan para ise % 90 ‘ lık kalan miktardır. geriye kalan % 5’ lik kısım ise para transferi işlemlerine harcanmaktadır. Patreon datalarına göre ; hayran kitlesi büyüklüğü, üyelik teklifi çekiciliği v.s. gibi faktörler platformda içerik üreticisinin ortalama ne kadar bir gelir elde edebildiğini doğru bir şekilde belirtir.

Örnek verilecek olursa patreon platformu farklı fiyatlar , farklı avantajlar için farklı ödül paketleri sunar. Bir içerik üreticisi beş farklı ödül paketi sunduğu (2, 5, 10, 25, 100) zaman aboneden 7 birimlik bir ödeme yapacağını beklemektedir. Yani bir içerik üreticisi taban fiyat ortalaması olarak 315 birim, tavan fiyat ortalaması olarak ise 1575 birim kazanabilir.

Yine aynı datalara göre bir abone platforma aylık abonelik için 12 birimlik bir ödeme yapmaktadır. Bu 12 birim içerik üreticilerinin; içeriğine, üretme sıklığına, içerik kalitesine göre değişkenlik göstermektedir ama durum ne olursa olsun platformdaki içerik üreticilerinin büyük kısmının 1 ile 100 birim arasında gelir elde ettiğini değiştirmemektedir.

Patreon Benzeri Platformlar

Twitch.tv

Twitch.tv Temelde video oyunu bazlı canlı görüntü akışı sağlayan platformdur. 6 Haziran 2011 yılında Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulan platformdur. Şu anda aktif olarak 43 milyondan fazla izleyiciye hizmet sağlamaktadır. Ortalama 1.5 saat izlenme süresine sahiptir. 2014 Şubat ayında yapılan araştırmalara göre Amerika’ da internet trafiğinin en çok tercih edilen 4. platformu olarak belirlenmiştir.

Eylül 2014 yılında ise Twitch.tv 970 milyon dolar karşılığında Amazon bünyesi altına katılmıştır. Hala aktif bir şekilde bünyesinde ; büyük turnuvalar, elektronik spor müsabakaları, bireysel oyunlar, oyunlar üzerine sohbetlerle ilgili içerikleri kesintisiz bir şekilde yayınlanmakta olup ve bunun karşılığında içerik üreticileri bağış almaktadır. Platform aynı zamanda bilgisayar yayınlarıyla sınırlı kalmayıp android ve ios cihazlarınında desteklediği mobil uygulamalarla kullanılabilir hale gelmiştir.

Bununla birlikte mobil internet üzerinden donma problemine karşı düşük çözünürlükte izleme seçenekleride bulunmaktadır. Ayrıca yayın izlenildiği sırada yayıncı veya diğer abonelerle sohbet etme imkanı tanınmaktadır. Bu gibi seçeneklerin çoğalmasıyla birlikte içerik üreticisi daha çok aboneye, daha uzun süre yayın yapabilmektedir ve tabi ki bu sayede içeriği karşılığında abonelerden daha çok bağış almaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Atak Değişken Fon Nedir? İçinde Neler Var? |2023

Twitch.tv bunlarla da sınırlı kalmayıp abonelere daha iyi hizmet verebilmek için diğer oyun konsollarıyla ( Xbox 360, Ouya, Playstation 4 ve Xbox one ) birlikte çalışma yürüttüklerini böylelikle her platformdan abonelere ulaşmak ve daha iyi yayın yapmak için çalıştıklarını belirtmişlerdir.

Kickstarter

Patreon’ a benzeyen bir diğer platformda Kickstarter’ dır. 28 Nisan 2009′ da Brooklyn New York’ ta Perry Chen, Yancey Strickler, Charles Adler tarafından kurulmuştur. şirketin amacı genellikle bağımsız sanatçıların moda, tasarım, film, dans, teknoloji, fotoğrafçılık ve müzikle uğraşan birçok sanatçı ve mucite destek olmaktadır. Bünyesinde 115 kişiyi barındıran şirket şimdiye kadar 111.937 projeye destek olup 12 milyon kişi tarafından 2.6 milyar dolardan fazla bağış toplamıştır. Kickstarter’ da başarıya ulaşmış projelerden birkaçı ise ; Pebble Time, Electronic Object, The Othermill, Oculus Rift.

Yazar: Yılmaz Sönmez

KAYNAKÇA;

  • *http://audio.californiareport.org/archive/R201407111630/d
  • *http://mediashift.org/2013/09/donation-patron-services-help-fans-support-their-favorite-authors/
  • *https://www.wired.com/2013/10/big-idea-patreon/
  • *https://patreon.zendesk.com/hc/en-us/articles/203913859–How-do-I-become-a-creator-and-make-a-page-on-Patreon-
  • https://www.patreon.com/toolbox/stats