Veri Analisti
Veri Analisti

Veri Analisti Kimdir? Data Analisti Ne Yapar? |2023

Veri Analisti Nedir?

Veri analisti bir şirket bünyesinde bulunan tüm bilgileri bilgisayar ortamında toparlayıp analiz eden kişiye denir. Analist ayrıca bu analizleri raporlayarak anlamlı hale getirip paraya dönüşmesini sağlayan kişi veya kişilere denir Endüstri 4.0 ile bazı meslek türleri önemi yitirirken önemini yitirmiş meslekler yerine yeni meslek türleri doğmuştur. Bu yeni meslek türlerinden bir tanesi veri analisti. . Yani bilgisayar ortamında kayıtlı bulanan bilgileri(veri) analiz edip yorumlayan kişidir. Bu meslek türünü yapmak isteyen kişilerin sayılara ilgisinin yüksek olması gerekmektedir.

Veri analistin diğer adına data analist denilmektedir. Ülkemizde ki üniversitelerde şuan için veri analisti veya data analist bölümleri olmadığı için matematik, istatistik, yazılım mühendisi ve bilgisayar mezunu gibi kişilerin ilgisi var ise data analistliği alanına yönelmektedir. Şuan pek fazla bir şekilde ülkemizde karşılığı olmasa da ileri ki dönemler de istihdam oranı yüksek bir iş dalı olacaktır. Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren yapay zekânın önemi her geçen gün artmakta ve bu durum verilerinin önemini daha çok arttırmaktadır. Hızlı ve anlamlı veriler oldukça değerli hale gelmiştir. Herhangi bir veriyi analiz etme, veriyi işleme, tespit etme veri analistinin işidir. Veri analistleri bu verileri üstlerine bildirirken yanında da çözümleri konusunda fikir üretmesi gerekir. data analist mesleğinde analitik düşünme en önemli özelliklerindendir.

Veri Analisti Ne İş Yapar?

Günümüzde bilgisayar sistemlerinin her alana girmesi, her gün kendilerini yenileyen ve güçlendiren sistemlerin olması bilgisayar sistemlerinin yaygınlaşmasını daha hızlı hale getirmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle şirketlerin kendi bünyelerinde veri tabanı oluşmaya başlamıştır. Bu veriler kendi başlarına anlam ifade etmezler. Verileri istediğiniz doğrultuda bilgiye dönüştürmeniz rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar. Bu verileri isteğiniz doğrultusunda bilgiye çevirmek veri analistinin görevidir. Verilerin anlamlı hale gelebilmesi için bir soruna veya bir amaca yönelik işlenirse veriler anlamlı hale gelir. Ham veriyi anlamlı hale getirmek veri analistinin en temel görevidir.

Bu veriler şirketlerin büyüklüğüne göre değişmektedir. Bir şirkette milyonlarca veri olabilirken başka bir şirkette daha az veri olabilir. Bu veriler muhasebe, üretim, satış, pazarlama gibi şirket içindeki tüm hareketleri kapsar. Şirketler bu data içinde bulunan verileri anlamlı ve sade bir şekilde geri dönüştürülmesi için veri analisti ihtiyacına gerek duyarlar. Veri analisti bulunduğu şirket bünyesindeki sorunları bulup eldeki bilgilerle yani verilerle çözüme ulaştırmaya çalışır. Raporları oluştururken yeni veriler, yeni yöntemler keşfetmesi gerekmektedir. Veri analisti; şirketlerin mali kaynaklarını araştırma, şirket ihtiyaçlarını belirleme, şirketler arası iletişimi sağlama görevlerini üstlenmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Zorunlu Karşılık Oranı Ekonomiyi Nasıl Etkiler?

Yaptığı çalışmaları anlamlı hale getirip amaç ve hedeflerinin karşılanması gerekir. Günümüzde yatırım yaparken data içinde bulunan verilere ihtiyaç duymaktayız. Örneğin siz bir restoran açacaksanız ve bu açacağınız restoranın o çevrede tercih edilip edilmeyeceği bilgisine en kolay şekilde yemeksepeti datası üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu data içinde sizin için verileri inceleyip anlamlı hale getiren bir data analistine ihtiyacınız vardır. Başka bir örnek vermek gerekirse sağlık alanında toplanan insanların verilerinin analiz edilmesi doktorların hızlı müdahale ve hızlı teşhis koymasına yardımcı olur. Ayrıca hastane yönetimini de diğer masraflardan kurtarmış olur. Bu örneklerden de anlıyoruz ki veri ve veri analisti gelecek dönemlerde şirketler ve yatırımcılar için çok önemli bir alan olacaktır.

Analist Olabilmek İçin Neler Gereklidir?

Veri analisti olmanın birinci ve altın kuralı analitik düşünceye sahip olmaktır. Çok fazla veri ile çalışmanız sizleri iyi bir yorumcu ve iyi bir tahmin yeteneğiniz olmasına mahkûm kılmaktadır. Kritik anlarda riskli kararlar almak zorunda olabilirsiniz. Risk alabilen bir karakter yapısına sahip olmanız gerekmektedir. Bu meslek türünde sayılarla iç içe olduğunuz için sağlam bir matematik alt yapınız olması gerekir. Şirketler arası bağlantı noktası olacağından dolayı iletişim yönünün de güçlü olması gerekmektedir. Kişisel yeteneklerin yanında teknik yeteneklere de ihtiyacınız vardır. Bunlardan ilki en az lisans derecesinde mezun olmak, iyi derecede İngilizceye sahip olmak, MS Office programlarını bilmek, bilgisayar ortamında çalıştığınız için SQL, Javascript, Python, R, SAS gibi programları çok iyi bilmeniz gerekmektedir.

Veri Analisti İş İmkânları?

Teknolojinin gelişmesi ve özel sektörün bu teknolojilere duyarlı olması yeni mesleklerin doğuşuna sebep olmaktadır. Şirketlerin bilgisayar teknolojisine yatkın olması, kayıtlarını bilgisayar ortamında tutması, şirketlerinde sahip olduğu bilgileri doğru kullanıp kar etmek istemesi veri analisti meslek türünü ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde şuan için çoğunlukla telekom ve banka sektöründe veri analisti istihdamı vardır. Bilgisayar teknolojisi diğer sektörlere tam anlamı ile hâkim olduğunda data analisti ihtiyacı artacaktır.

Günümüzde hız ve güven tüketiciler için önemli unsur haline gelmiştir. Şirketlerin müşterilerini analiz etmesi ve onların ihtiyaçlarına hızlı cevap vermesi büyümelerini daha kolay hale getirecektir. Bu yüzden gelecek yılların en popüler mesleğinin veri analisti olması beklenmektedir. Şuan için incelendiğinde birçok data analisti iş ilanlarının ülkemizde İstanbul, İzmir ve Ankara illeri için yayınlandığını görmekteyiz.

Yazar: Beyza Nur VARLIK

Kaynakça

  • Veri Madenciliği Uygulama Alanları ( Abdullah Baykal)
  • Büyük Veri: Önemi, Yapısı Ve Günümüzdeki Durum ( Korcan Doğan- Sacit Arslantekin)
  • Veri Analizi Ve Yöntemi ( Bülent Kutlu)
  • Gelecek Big Data (Gürkan Şaman)
  • Veri Analizi Nedir?
Bu makale ilginizi çekebilir:   Offshore Nedir? Offshore Banka Hesabı Açma| 2022