Offshore Nedir? Offshore Banka Hesabı Açma| 2022

 

Offshore Bankacılık Nedir?

Offshore kelimesinin anlamı kıyıdan uzak demektir. Offshore Bankacılık da kıyıdan uzak, genellikle ufak adalar üzerinden yapılan bankacılık anlamına gelir.  Genel olarak da vergi cenneti (verginin olmadığı) olarak da söylenen offshore bankacılık, mevduatı olanların ülke dışında oluşan fonların aynı şekilde yine ülkenin dışında uygulanmasını hedefleyen, yönetmelik ve yasaların dışında kalan banka olarak açıklanmaktadır. Offshore bankacılık öte yandan da serbest banka olarak da bilinmektedir.

Offshore Tarihsel Gelişimi

Offshore bankanın tarihsel olarak gelişimine bakarsak; 1960 yılıyla birlikte mali işlemler de kullanılan kıyı bankacılığı meydana çıkmıştır. Bu çıkışıyla beraber ilerleme göstermiştir. Bu bankaların daha da ilerlemesini sağlayan bir diğer faktör liberal ekonomi uygulanması ile beraber meydana gelen politik değişiklik olmuştur. Bu yıllardan sonra vergi yükümlülükleri, denetimler ve bazı kısıtlayıcı düzenlemeler meydana gelmiştir. Özellikle uluslararası sermayeler bu kısıtlamaların bulunmadığı bölgeler olan offshore bankacılığın olduğu yerlere doğru yönlendirilmeye başlanmıştır.

Petrol ücretlerinde ki çok büyük artışlar özellikle de 1970’li yıllarda olan artışlar, petrol ihracı yapan ülkeler kendilerine geçen fonlarda büyük artışlar yaşanmıştır. Bu durum offshore bankalara olan önemin de artmasına sebep olmuştur.

Kıyı bankaların (offshore bankaların) olduğu kesimler vergi yükünün fazla düşük olduğu kesimler olmuştur. Bu bankalar genel olarak kredi, banka kartı verme fon alışverişi sağlamak üzere diğer bankaların sağladığı imkanları da sağlamaktadır. Sağladığı yüksek faizlerine ek olarak bütün durumlarda olmasa da kara para alanlara da sığınma hakkı vermektedir. Vergisi ödenmeyen haksız para kazananlar, kanuna uymadan kazanılan paralar offshore bankalara gönderilerek denetimlerden uzak kalmalarını sağlamaktadır.

Verginin olmadığı, verginin çok düşük olduğu ülkelerde gizliliğe fazla dikkat edilmektedir. Bu bankalar (kıyı bankaları) sahip oldukları müşterilerinin bilgilerinin kimseyle paylaşmamaktadır. Yapmış oldukları bu gizlilik oluşan sistemin kötüye kullanılmasını arttırmaktadır.

Geleneksel Bankalar ve Offshore Bankalar arasındaki fark

Offshore bankaları (kıyı banka) diğer bankalar gibi değildir. Kıyı bankasını bu bankalardan ayıran durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar şu şekilde açıklanmaktadır:

  • Hangi ülkede kıyı bankası varsa, oranın para birimi hariç dışarıdan bir para birimi almamaktadır.
  • Genel olarak bulunan ve bulunduğu yerde yaşamayan, orada olmayan kurum ve kişiler ile işlerini yapmaktadır.
  • Diğer bankalara gelen kontroller, sınırlamalar ve yasalardan sorumlu değillerdir.
  • Sır tutmaya karşı sıkı bir uygulama gerçekleşmiştir.
  • Offshore banka işlemlerinin gerçekleştirilmesi kayıt ve fonksiyonel merkezler olmak üzere iki işlemde ortaya sunmaktadır.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Fiba Emeklilik Nedir? Fiba Emeklilik Fon Getirileri |2023

İşlemlerin gerçekleştirilmesi açısından ortaya konulan kayıt merkezleri, kendi işlemleri dışında farklı merkezler ile gelişen finansal işlemlerin muhasebe de olan kayıtların bulunduğu yer olarak bilinmektedir. Kayıt merkezleri bir de vergi avantajının oluşturulduğu yer olarak da bilinmektedir. Kayıt merkezlerin de kambiyo ( para alım satım ) denetimi ile vergi denetimi yapılmamaktadır.

İşlemlerin gerçekleştirilmesi için ortaya konulan bir diğer işlem olan fonksiyonel merkezler uluslararası sermaye işlemleri olarak kendisinin gerçekleştirmiş olduğu yerler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kıyı bankalarının uyguladığı işlemler; uzun vadeli, trust ve kısa vadeli işlemlerdir. En az 5 ila 10 sene arasında olan uzun vadeli işlemler ise ihraç tahvilleri ile kredi tahvillerinden oluşan işlemlerdir.

Bahsettiğimiz işlemlerden biri olan trust işlemleri; bir kişiye ait olmayan gayrimenkul kıymetlerin, menkul kıymetlerin korunması, saklanması, işletilmesi ve yönetilmesi gibi bu kişinin gelirleri ile belirlenen koşulların değerlenmesi amacıyla imzalanan sözleşmeler olarak bilinmektedir.

Bazı kıyı bankaların kısa vadede hemen hemen aynı olmasa da farklı bankacılık sistemleri uygulanmaktadır. Offshore bankalarının (kıyı bankların) merkezlerinin en yaygın olanları; Liechtenstein, Cayman, Bahama adaları, Panoma, Hong Kong, Lüksemburg, Bermuda, İsviçre ve Bahreyn olarak gösterilmektedir.

Diğer bir yandan kıyı bankaların kara para aklanmasında da uygulandığı görülmektedir. Genel olarak kara para aklamanın ne demek olduğuna bakacak olursak; yapılan bu işlem bir suçlama olarak görülmekle birlikte, yasal olmayan ekonomik faaliyetler karşından eline geçen paranın, yasal olan ekonomik faaliyetleri girerek burada kullandıkları süreyi ifada etmektedir.

Offshore bankalarına yapılan yatırımların sebebi kara paranın ortaya çıkmasının riski neredeyse hiç bulunmamaktadır. Oluşan fonlar finansal sisteme kolayca ulaşabilmektedir. Tüm dünyada hemen hemen iki trilyon dolar kara para aklanmak istenmektedir.

Kıyı bankalarının Türkiye’deki yerine bakacak olursak; ülkemizde bu bankalar (kıyı bankaları) sadece serbest kesimlerde olmaktadır. Yapılacak olan düzenlemeler de serbest kesimlerin içerisinde oluşmaktadır. Ülkemizde bu bankanın sadece kayıt merkezli etkinlikte bulunmasına karar verilmiştir.

Güvence sağlayan, gizliliğe önem veren, vergi kolaylığı sağlayan, faiz ve kredi kredi avantajı sağlayan offshore bankları insanların ve şirketlerin tercih etmelerinin önemli sebepleri arasında yer almaktadır.

Offshore Hesap Açma

Kıyı banka olarak da bilinen offshore bankada  hesap açılmak isterseniz hangi ülkede açılmak isteniliyor ise o ülkeye göre belirli olarak koşullar bulunmaktadır. Bu koşullardan ilki; bulunduğu ülkeye girmesine gerek duymayan, diğeri ise; ülkede olunmasının gerektiğini belirtmektedir. Eğer o ülkeye girilmesine gerek duyulmayan bir offshore banka ise o bankaların istedikleri şeyler; CV’nin olması, bankada alınacak referans mektubu, pasaportunun onaylı olması, bulunduğu yerin üç aylık bir ikametgah belgesi istenmektedir. Böyle bir yere örnek vermek gerekirse; Morityus bunları istemektedir. Panama ise ülkede olunması gerektiğini açıklamaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Şangay Beşlisi Nedir? Şangay İşbirliği Örgütü Nedir? |2023

Bankaların,  Offshore bankaların sunduğu hizmetlerin yıllık olarak bir işletim ücreti bulunmaktadır. Oluşan işletim ücretleri ülkelere, bankalara göre değişmektedir. Her ne kadar bu ücretler değişse bile yaklaşık olarak bir yılda 250 Euro olmaktadır.

Yazar: BUSE TUTAR

KAYNAKÇA

  • GÜÇLÜ Hakan, Kıyı(Off-shore) Bankacılığı ve İmar Bank Off-shore LTD.
  • http://www.mahfiegilmez.com/2016/04/ky-offshore-bankaclg.html
  • http://aliaykanaskit.blogspot.com/2017/09/offshore-bankacilik-nedir.html
  • https://www.ekodialog.com/Konular/off-shore-kiyi-bankaciligi-nedir.html