Para Biriktirmenin Yolları | Tasarruf Taktikleri |2023

Para Biriktirmenin Yolları Nedir?

Para biriktirme, günümüz tüketim dünyasında bireylerin en büyük ekonomik sorunlarından biri olarak görülmektedir. Bireyleri, gelir ve gider arasındaki kontrolsüz farkı, kötü zamanlar için bir birikim yapmış olmamak maddi açıdan herkesi zora sokabilmektedir. Para biriktirmenin yollarını, para biriktirme taktiklerini araştırarak bu makaleye geldiyseniz bir farkında olma durumu sahibisiniz demektir. Artan harcamalara dur demenin zamanı geldiyse ve birilerinden yardım almak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Maddi açıdan kaygı yaşamadan hayat ne güzel geçerdi değil mi? Ancak Korona salgınıyla beraber düşük gelirli olanlardan yüksek gelirli olanlara kadar herkes derin bir endişeye kapıldı. Sağlık sorunları, belirsizlikler, işsizlikler, işten atılmalar vb. durumlar bizim başımıza gelmemiş olsa bile mutlaka bir yakınımızın başına gelmiş olan kötü durumlardır. Ancak bu durumları önceden tahmin eden bazıları babaanne yöntemleri gibi bazıları ise bu işin uzmanı kişilerin tavsiyelerinden yola çıkılarak hazırlanmış olan yöntemlerdir.

Para Biriktirme Taktikleri

Para biriktirme yolları ile ilgili makalemizin bundan sonraki bölümünde sizlere, para biriktirme taktikleri vermekteyiz. Ev ekonomisi, kişisel finans uzmanlarının önerdiği bu para biriktirme taktikleri kartopu tekniği, sıfır esaslı bütçeleme ile tasarruf etme, vadeli mevduatta yatırım sağlama ve ek gelir kontrolünü içermektedir. Finans bilgisi biraz daha fazla olan kişilerin ise temettü yatırımcılığı ile uzun vadede para biriktirmenin yanı sıra birikimlerinden kazanç sağlama imkanı da bulunmaktadır.

Kartopu Tekniği

Kartopu Tekniği, para biriktirmekten ziyade borçları kontrol altında tutmaya yaramaktadır. Özellikle birden çok yere borcunuz varsa bu tekniği gözden geçirebilirsiniz. Bu tekniği daha kolay anlatabilmek adına örnekle açıklamak gerekir. Birbirinden farklı 3 yere borcunuz olduğunu düşünelim. Her borcunuzun meblağı da birbirinden farklı olsun. Önceliğinizi en az olan borcunuza verin ve ilk önce onu kapatın. Ardından bir sonraki en az borcunuzu ödeyip onu da kapatın.

Harcamalarınızı kontrol altında tutmaya başladıkça borçlarınız da kapanacak bir şekilde. En son borcunuzu kapatmanızla beraber para birikimine ve farklı tasarruf yöntemlerine gönül rahatlığıyla yönelebilirsiniz.

Sıfır Esaslı Bütçeleme Sistemi

Sıfır esaslı bütçeleme sistemi, tüm gelir ve gider kalemlerinizin hesaplanmasıyla oluşturulan bir tasarruf sistemdir. Bu sistemin düzenleyicisi tasarruf etmek ve para biriktirmek isteyen kişiye aittir yani size. Bu sisteme başlarken yapmanız gereken şey öncelikle gelirlerinizin hepsini bir yere toplayıp not etmektir. Ardından esas giderlerinizi de bir başka tarafa not edin. Esas gideriniz içerisinde haftalık veya aylığınızdan biriktirmeyi düşündüğünüz miktar da yer almalıdır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Broker Nedir? Brokerlik Ne Demek? Çeşitleri Nedir |2023

Sıfır esaslı bütçeleme ile ana paranızı yemek, kiralar, fatura ve ulaşım gibi ihtiyaçlarla beraber para tasarruf edebilmek yapmak istediğiniz miktara bölersiniz. Böylelikle hem daha yüksek miktarı birikime ayırmış olursunuz hem de paranızı en ince detayına kadar hesaplama imkanı bulursunuz.

Vadeli Mevduat Hesabı

Para birikimi yaparken elinizde para bulundurmak harcama riskinizi arttırmaktadır. Yastık altı yöntemler de riskli olabileceğinden en makul durum vadeli mevduat hesabı açmaktır. Bir yandan paranız harcanmadan kalsın bir yandan da biriksin istiyorsanız en etkili yöntem budur.

Vadeli mevduat hesabı açtırmak özellikle birkaç yıllık birikim yapmak için uygundur. Bankalardan alacağınız bilgiler doğrultusunda istediğiniz şekilde mevduat hesabı açtırabilirsiniz.

Ek Geliri Kontrollü Harcama

Bazen hanede birden çok gelir veya maaş sahibi ek gelirler kazanabilmektedir. Örneğin 6 ayda bir şeklinde maaş ikramiyesi almak, primler, eş veya çocuğunuzu maddi desteğini para tasarruf edebilmek için kullanabilirsiniz. Genellikle bir yere borcunuz bulunmadığında ek gelirinizi rahatlıkla birikime yönlendirebilirsiniz. Ancak ek gelirin bir kısmı zaruri ihtiyaçlara ayrılmışsa bunun hesaplamasını yapıp birikime aktarmak sizin elinizdedir.

Para Biriktirebilmek için Tasarruf Yöntemleri

  • Gıda harcamalarından tasarruf ederek para biriktirmek: Dışarıda daha az yemek yemeye çalışmak, gıda alışverişleri için ihtiyaçlara uygun liste hazırlamak etkili olabilir.
  • Aylık ödemelerden tasarruf ederek para biriktirmek: Kredi kartı borçlarını azaltmaya çalışıp nakit harcamaya yönelin ve kredi kartı ödemelerinizi zamanında ödeyerek ek faiz ödemek zorunda kalmayın.
  • Sigortalardan tasarruf ederek para biriktirmek: Elinizde ev ve otomobil poliçesi varsa yenilemek için daha uygun sigorta firmalarını araştırın, hayat sigortasına olan ihtiyacınızı gözden geçirin böylece sigorta masraflarından kaçınabilirsiniz.
  • Araba masraflarından tasarruf ederek para tasarruf etmek: Arabanız için alacağınız yakıtı uygun ve kaliteli akaryakıt istasyonlarından temin etmeye çalışın, yakın yerler için yürümeyi veya toplu taşımayı tercih edin. Aylık olarak aracın yakmış olduğu akaryakıtta azalma olduğunu fark edeceksiniz.
  • Isıtma ve soğutma giderlerinden tasarruf ederek para biriktirmek: Yazın klima, kışın ise doğal gaz veya elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız öncelikle evinizin yalıtımlı olmasına dikkat edin. Kış mevsiminde ev içine soğuk hava sızmasına neden olan durumları ortadan kaldırıp tamir işlemleriyle bu sorunu çözerseniz ev ısıtma ve soğutmasında gözle görülür tasarruflar edinebilirsiniz.
  • Kıyafet harcamalarından tasarruf ederek para biriktirmek: Dolabınızdaki her şeyi listelendirmeye çalışın ve eksikleriniz çerçevesinde alışveriş yapmaya özen gösterin. Fazlalıklarınızdan da kurtularak gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz.
  • İletişim masraflarından tasarruf ederek para biriktirmek: Aylık olarak iletişime harcadığınız masrafları gözden geçirin. Uygun tarifeler veya internet paketleri için farklı firmalara başvurabilirsiniz. Eğlenceden tasarruf ederek para biriktirmek: Eğlence kalemi giderinizin önemli kısmını oluşturuyorsa size çok masraf çıkarmayacak eğlence türlerini araştırabilirsiniz.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Tobin Vergisi Nedir? Tobin Vergisinin Amacı |2023