Swift Nedir? Swift Kodu Ne Demek? | 2021

Swift Nedir?

Swift dünyadaki sisteme entegre bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistemdir. Küreselleşen dünyada insanların birbirlerine kolayca para göndermek için oluşturulan sistemlerden biri de bu sistemdir. Swift Ingilizcesi “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Swift Türkçesi “Dünyayı Saran Banalar aras Finansal Telekomunikasyon için Toplum” anlamına gelir.  Sistemde kısaca  BIC (Bank Identifier Codes) adı verilen bankaları tanımlayan kodlar kullanılır. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası demek para transferlerinde işe yaramayabilir fakat TCZBTR2A denildiği zaman, paranın gideceği hesabın bir Türkiye’den T.C Ziraat Bankası olduğu anlaşılacaktır

Swift Tarihçesi

Swift sistemi kuruluş tarihi 1973 olmasına rağmen sistemin çalışmaya başlama tarihi 1977 yılını bulmuştur. Swift Kodu bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Döviz transferi kodları Tüm dünya bankacılık sisteminde standarttır.

Swift Kodu Örneği

  • Kodun İlk 4 karakteri – banka kodunu
  • Koddaki sonraki 2 karakter – ıso ülke kodunu (Türkiye için TR)
  • Sonraki 2 karakter – Yerel kodunu (Bazı ülkelerde 3 karakter olabilir)
  • Son 3 karakter ise – Şube kodunu belirtir.
Swift Kodu Örneği
Swift Kodu Örneği

Swift kodunu para göndermek veya almak istediğinizde kullanırsınız. Swift kodu 11 haneli ve büyük harf kullanılarak oluşturulur. Kodun açılımında ilk 4 harf banka kodunu devamındaki 2 hane ülkenin kodunu, devamında ise ülkenin yerel kodu ve şubenin kodu kullanılır. Kodun tamamı girildikten sonra 11 oluşturulamıyor ise X harfi kullanılarak tamamlanır. Döviz transferikodunun özellikle kullanım amacı döviz olarak para transferi işlemlerinin yapılması. Örnek verecek olursak TL göndermek için EFT , döviz göndermek için ise Döviz transferiyurtiçi veya yurt dışı işlemlerinde kullanılabilir. İşlemleri yaparken giriş saatiniz 17:00’dan önce olursa transfer işlemi 2 iş günü içerisinde, 17:00’dan sonra olursa üç iş günü içerisinde işlem gerçekleşir.

Bu işlemler sadece vadesiz döviz hesabı kullanılarak yapılabilir. Swift işleminin ücretini ödemek için sadece vadesiz Türk Lirası hesabı kullanılır. Hesabınızın olmadığı farklı döviz türleri ile işlem yapmak için yeni hesap açarak işlemlerinize devam edebilirsiniz. Bazı kalemlerde yapacağınız transferler ( ulaştırma veya turizm, sigorta ) bu gibi faaliyetlerde 5000 dolar üzerinde işlem yapılamaz. Transfer işlemleri yapılırken en yakın ve en ileri tarih işlem anında gösterilir, işleminizi istediğiniz tarihte yapma kolaylığı sağlanır. Swift gibi işlemler yapılırken AB ülkelerini de kapsayacak şekilde IBAN numarası kullanmak zorunludur. Alıcının IBAN numarasını belirtmek gerekiyor. Döviz transferi işlemini internet bankacılığı yardımı ile kullanıyorsanız ekranda swift işleminin yapıldığı bankalar kurallara uygun bir şekilde belirtilmiştir. Eğer sizin fon transferi yapacağınız banka bilgileri görünmüyor ise bunun için şubenizden yardım almanız gerekir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Algorand (ALGO) Coin Nedir? |2023

Swift Yapabileceğiniz sistemlerden biri de Wise sistemidir. Wise sistemi Transferwise.com sisteminden dönüşmüş olup dünyanın dört bir yanında farklı bankalarda hesabı olan bir firmadır. Siz buradan para yolladığınızda Wise, sizin yatırdığınız parayı teyit eder ve ilgili ülkede parayı yollamak istediğiniz kişinin hesabına EFT yapar. Bunun için de diğer birçok bankaya göre düşük bir komisyon alır. Swift’ten en düşük komisyon alan sistem dede Wise sistemidir.

 

Yazar: Hüseyin Ayar

  • Kaynakça
  • Yurtdisiforex.com
  • www.tech-worm.com
  • paradurumu.com