Adi Hisse Senedi

Adi Hisse Senedi Nedir? Nasıl Alınır?

Adi Hisse Senedi

Günümüzde birikimlerimizi değerlendirmek amacıyla farklı yatırım araçlarını kullanarak yapabiliriz. Bunlardan sık kullanılanı borsadır. Hisse senedi alıp satmak elimizdeki paranın miktarını artırabilir. Peki hisse senedi nedir? Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını belgelendirmek amacıyla verdikleri kıymetli evraklardır. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınarak çıkarılabilen bu kıymetli evrakları bütün şirketlerin çıkarma yetkisi yoktur. Bu evrakları anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanun ile kurulmuş kurumlar çıkartabilir. Borsada işlem gören bir anonim şirketin hisse senedini aldığımız zaman o şirketin karına ortak olmuş oluruz. Ancak kaybetme riski de vardır.
Hisse senetlerini türleri de vardır.

• Hamiline ve nama yazılı hisse senetleri
• Adi ve imtiyazlı hisse senetleri
• Bedelli ve bedelsiz hisse senetleri
• Primli ve primsiz hisse senetleri
• Kurucu hisse senedi ve intifa hisse senedi

Şirketin ana sözleşmesine baktığımızda farklı bir madde olmadığı sürece hisse senedi sahiplerine eşit haklar verir. Bu tip hisse senetleri “adi hisse” senetleridir. Borsada en sık gördüğümüz senetlerdir. Kara iştirak ve genel kurulda oy hakkı tanınmayan, özel üstünlük ve haklar tanınmayan hisse senetleridir. Türkiye’de kullanılan çoğunlukla bunlardır. Bu hisse senetlerini yatırım amacıyla borsada alıp satabiliriz. Sermaye şirketleri tarafından çıkarılırlar. Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Adi Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Birikimlerimiz değerlendirmek için bazı yatırımlara başvurabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi hisse senedi almaktır. Adi hisse senedi almak istiyoruz ve yapacağımız işlemler aynıdır. Bu kıymetli evrakları borsaya gidip alamayız. Bunun için öncelikle bir aracı kurum seçmeliyiz. Örneğin Ziraat Bankası. Bu aracı kurumun izni olması gerekiyor elbette. Sonra bu aracı kuruma bir yatırım hesabı açarak işleme başlayabiliriz. Aracı kurumdan açılan bu hesaba para yatırarak alım yapılabilir. Borsa ekranından şirketlerin hisse senedi değerlerine bakılarak gerekli değerlendirme yapılabilir. Senetleri aldığımız hesaptan da satış işlemi gerçekleştirilebilir.

Tabi bu işlemleri yaparken iyi bir piyasa takibi ve bilgisine de sahip olmak gerekir. Aldığımız adi hisse senedini ne zaman satacağımıza iyi karar vermeliyiz. En uygun zamanda satabilmek için de takip etmek çok önemlidir.

Bu hisse senedinden farklı olarak imtiyazlı hisse senedi vardır. İkisinin farklarına da bakacak olursak adi hisse senedine sahiplerine eşit haklar tanır dedik. İmtiyazlı hisse senedinde ise adı üstünde sahiplerine bir ayrıcalık söz konusudur. Bu hisse senetlerine bazı haklar ilave edilmiştir diyebiliriz. İmtiyazlı hisse senetleri pay sahiplerine; kâr payına katılım, tasfiye payı, genel kurulda oy hakkı gibi ayrıcalıklar tanımaktadır. Adi hisse senedinin imtiyazlı senetlerdeki gibi öncelik hakkı yoktur. Ancak Türkiye’ de imtiyazlı hisse senetlerine izin verilmemektedir. Türkiye’de kanunda yeri yoktur. Bu senet türünün Türkiye’de ki karşılığı kurucu hisse senedidir diyebiliriz.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Dxy Endeksi Nedir? Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?| 2022

Sonuç

İnternetin hayatımızı kolaylaştırdığı elbette bir gerçek. Önceden borsa yatırımı şimdiki gibi bir tıkla yapılamıyordu. Fakat artık bir aracı kurumdan, bankadan açacağımız hesapla birlikte telefon yardımıyla borsa işlemleri kolaylıkla yapabiliyoruz. Çok büyük işler, büyük miktarlarla uğraşmadan da yatırım yapılabiliyor. Borsada hisse senedi alarak paramızı değerlendiriyoruz. Hisse senedinin türleri var ancak basit ve kolay olanı adi hisse senedi ve en çok tercih edilendir. Adi hisse senedi diğer türlere göre ayrıcalığa sahip değildir diyebiliriz. Yastık altında, banka hesabımızda biriktirilen paralar ile adi hisse senedi alarak şirketin kârına ortak olabiliriz. İnternet ortamında birikimlerimizi yatırım hesabımızdan yaparak oturduğumuz yerden kâr elde etmemiz mümkündür.

Yazar: Eray Altunkaya