Atak Değişken Fon Nedir? İçinde Neler Var? | 2019
Atak Değişken Fon Nedir? İçinde Neler Var? | 2019

Atak Değişken Fon Nedir? İçinde Neler Var? |2023

Atak Değişken Fon Nedir?

Atak değişken fon bireysel emeklilik fonlarından bir tanesidir. İçerisinde hisse senedi, tahvil ve benzeri yatırım araçları ihtiva etmektedir. Atak değişken fon ile ilgili makalemizde size önce fon nedir anlatırken sonrasında da Atak Değişken Fon’da yer alan yatırım araçlarını sırası ile anlatacağız. Bu şekilde fon seçiminde doğru karar verme ihtimaliniz de yükselecektir.

Fon Nedir?

Fon’u kısaca anlatmak gerekirse yatırımcıların elinde bulunan tasarruflarını artırmak için kullanılmasına denir. Bu fonlar değişik şekillerde kullanılabilir. Kullanan kişiler ise Fon Portföy Yöneticisidir. Mevcut fonun Portföy Yöneticisi fırsat ya da kar gördüğü alanda yatırımcılardan aldığı izin çerçevesin de, Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) kararlarına ve kanunlara uygun olarak piyasada farklı şekillerde değerlendirmektedir. Bunun neticesinde hem yatırımcıların tasarrufları daha fazla değerlenir hem de nakit paraya ihtiyacı olan şirket ya da kamu kesimi gibi kurumların ihtiyacı karşılanmış olur.

Fon Çeşitleri Neye Göre Seçilir?

Fon çeşitleri yatırımcıların risk alma eğilimine göre belirlenmektedir. Yatırımcılara seçtikleri aracı kurum tarafından Risk Profil Anketi yapılarak. Hangi risk grubuna ait olduğu ve ne kadar riske katlanabileceği görülüp bunun çerçevesinde yatırımcıya uygun fon yönlendiriliyor. Atak Değişken Fonlar bireysel yatırımcılar gibi kendisi belirleyerek seçilmemektedir. Bu gibi fonlar genelde emeklilik yatırımı çerçevesinde oluşturulduğu için bu fonları işverenler seçmektedir. Yatırımcılar kendileri değiştirememektedir. Lakin farklı bir işe girerek o iş yerinin seçtiği aracı kuruma katılabilirler.

Atak Değişken Fon Düzenlemesi

Atak Değişken Fon portföyüne uygun olarak Sermaye Piyasası Kurulu düzenleme esasları, Fon izahnamesi, fon içtüzükleri doğrultusunda uygun yatırım araçları seçilir. Bu belirtilen yönergeler doğrultusunda en yüksek kar sağlamak amacıyla portföy yöneticisi tarafından yönetilir. Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belli matematiksel hesaplamalarla 5 yılın ortalamasına göre hesaplanan risk skalasına göre fonun risk değerleri belirlenir. Atak Değişken Fonların skalada ortalama değerleri 4 ila 5 arasında kabul edilebilir.
Fon emeklilik fonu olduğu için genel olarak uzun vadede risk skalasının izin verdiği derecede temel varlıklara yatırım yapılır. Kısa vadede ise dönemsel varlıklar içerisinde en fazla karı sağlayan yatırım aracı seçilir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Emlakbank Devri ve Emlak Katılım Bankası |2023

Atak Değişken Fon Yatırım Araçları Nelerdir?

Hisse Senedi

Şirketlerin ortaklarının paylarını ve ortaklıklarını belirlemek için Sermaye Piyasası Kurulu izni ile çıkarttıkları ve şirketin faaliyetlerine göre değeri artan ya da azalan kıymetli bir evrak olarak kabul edilir. Portföy yönetici yüksek kar yani şirketin faaliyeti doğrultusunda hisse senetlerinin değerleneceği beklentisi ile hisse senetlerine yatırım yapabilir. Göreceli olarak getirisi en yüksek ve riski en yüksek yatırım aracı Hisse Senedidir.

Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS)

Devlet tarafından ihaleye sunularak, devletin kısa ve uzun vadede finansman ihtiyacını karşılayacak para sağlanmış olur. Devlet önce ihaleyi açıklar bu ihaleye bankalar katılır. Bankalar bu Devlet İç Borçlanma Senetlerinin bir kısmını elinde bulundurur. Çünkü Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranlarına ya da diğer bazı isteklerine cevap verebilmek için kenara ayırması gereklidir. Bankalar kendi ihtiyaçları kadar ayırdıktan sonra kalan Devlet İç Borçlanma Senetlerini ise ikinci piyasada satışa sunarak kazanç elde eder. Portföy yöneticimiz ise bu ikinci piyasada Devlet İç Borçlanma Senetlerini alıp satarak ya da süresini bekleyip vade sonu getirisini alarak kazanç elde eder.

Hazine Bonosu

Hazine Bonosu bir Devlet İç Borçlanma Senedidir. T.C. Hazinesi tarafından çıkartılır. Vade süresi ise bir yıldan kısadır.

Devlet Tahvili

Devlet Tahvili de aynı Hazine Bonosu gibi Devlet İç Borçlanma Senedidir. Yine T.C. Hazinesi tarafından çıkartılır. Farkı ise vade süresi bir yıl ve bir yıldan uzundur.

Ters Repo

Repo işlemi ileri bir tarihte tekrar geri alınmak üzere satılan kıymetli evraklar ve vadesi belli olan işleme verilen isimdir. Burada kıymetli evrakı verip ihtiyacı için nakit para alan kurum ya da kişi repo yapmış, ileri tarihte faiz kazanmak için nakit parasını veren kişi ya da kurum ise ters repo yapmış olur. Portföy yöneticisi ise ileri tarihte faiz kazanmak için bankalar ya da Merkez Bankası ile ters repo işlemleri yaparak portföyün kar marjını en yükseğe çekmek istemektedir.

Vadeli Mevduat

Vadeli mevduat ise Bankalar tarafından belirli vade sonunda faiziyle birlikte geri verilen para için açılan işlemdir. Bunun repodan farkı ise vadeli mevduatta karşılığında kıymetli evrak alınmaz yani siz paranızı yatırırsınız ve vade sonunda faiziyle birlikte geri alırsınız. Karşılığında hisse senedi, hazine bonosu gibi kıymetli evrak beklemezsiniz.

Altın ve Kıymetli Madenler ile Bunlara Dayalı Sermaye Piyasası Araçları

Sermaye Piyasasında işlem gören altın, kıymetli maden yada bunlara dayalı Sermaye Piyasası araçları ile bunların alım satımı arasındaki karlar üzerinden sağlanan gelir portföye getiri sağlamaktadır. Portföy yöneticisi ve portföy üyelerinin kararları ile bu işlemler yapılıp kazanç sağlanır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Bereket Emeklilik Nedir? Bereket BES İpuçları |2023

Özel Sektör İç Borçlanma Senedi

Özel Sektörün gelir sağlamak için sunduğu Borçlanma Senedi şirketler için bir nakit kapısı bunları alan kurum veya kişiler için ise faiz geliri sağlar. Devlet İç Borçlanma Senedine göre getirisi daha yüksek, nedeni ise şirketlerin riskinin fazla olmasıdır. Devletler borçlarını ödemekte sıkıntı yaşamaz en olmadı para basarak borçlarını bir şekilde öder. Lakin şirketlerin öz sermayesi bitince geriye malvarlığı kalır bunlar da gerekli borcu kapatmaya yetmezse borcu ödeyemez.

Yazar: Mustafa Helvacıoğlu

KAYNAKÇA

  • https://www.fibaemeklilik.com.tr/bireysel-emeklilik/yatirim-fonlari/fibaemeklilik-fonlari/fiba-emeklilik-ve-hayat-as-oks-atak-degisken-eyf
  • https://www.matriksdata.com/website/fon
  • https://www.halkemeklilik.com.tr/pages/3486/76/tr-tr/f/OKS_Emeklilik_Yatirim_Fonlarimiz.aspx
  • https://www.cignafinans.com.tr/oks-atak-degisken-emeklilik-yatirim-fonu
  • https://www.cignafinans.com.tr/sites/default/files/cho_eyf_izahname_2.pdf
  • https://www.anadoluhayat.com.tr/bireysel-emeklilik/emeklilik-yatirim-fonlari
  • https://www.isbank.com.tr/TR/bireysel/yatirim-urunleri/yatirim-fonu/is-portfoy-robofonlar/835310/Sayfalar/835310.aspx
  • https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bireysel/yatirim/bono-tahvil/hazine-bonosu-devlet-tahvili
  • https://www.ziraatemeklilik.com.tr/fundsummaryinfo.aspx
  • http://bnpparibascardif.com.tr/bes/cardif-emeklilik-fonlari/fon-detaylari/gabkdbaeyf