En Çok Kullanılan 10 Kripto Para ve Özellikleri

Bitcoin Nedir?

Dijital teknolojiyi kullanarak merkezi otorite veya bankalara bağlı olmadan çalışan, kripto para birimidir. 2008’de “Satoshi Nakamoto” diye adlandırılan ve daha sonra yok olan bir kişi veya grubun hazırladığı makale sonucu ortaya çıkan Bitcoin, dijital bir yazılımın ürünüdür. Satoshi Nakamoto’nun “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” makalesine göre ticarette ihtiyaç duyulmuş olan dinamiğin güven yerine kriptografik kanıta dayanan bir ödeme sistemi olacağını ve bu elektronik ödeme sisteminin tamamen iki taraf arasında kurulacak bir sistem olduğunu anlatılmaktadır. Bu sistemde iki sistem, banka veya herhangi bir aracı kurum olan üçüncü bir partiye gereksinim duymadan doğrudan kişiden kişiye transfer yapılabilmektedir.

Bitcoin altyapısında “Blockchain” teknolojisi kullanılmaktadır. Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı olarak tanımlanabilir. Blockchain teknolojisi, finansal kuruluşların işlem maliyetlerini, güvenlik ve sistemsel tasarruflar açısından düşürmektedir. Martin Mühleisen’in paranın geleceği ile ilgili bir makalesinde Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yasa dışı faaliyetle mücadele oluşturacağı fakat Bitcoin’in arkasında yatan kripto teknolojisinin dünyanın finansal ekosistemde devrim yaratacağından söz etmektedir. IMF Başkanı Christine Lagarde yazdığı bir makalesinde Bitcoin’in arkasındaki teknolojiyi kullanarak inşa edilen bazı araçların işlemleri daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli hale getirerek finans dünyasında devrim yapma potansiyeline sahip olacağını belirtmiştir.

Ethereum

Tanıtımı Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı’nda  Vitalik Buterin tarafından yapılmıştır ve kendilerinin bile beklemediği büyük bir ilgi ile karşılaşmış olan Ethereum dışarıdan bakıldığı zaman bir “altcoin” gibi olsa da aslında diğer altcoinlere göre çok daha fazla yenilik içeren bir sistemdir.

Ethereum Projesi, ana güç kaynağı ETH (kripto para) olan bir kripto işletim sistemidir. Bitcoin’den blockhain mantığıyla yola çıkılarak oluşturulmuş olan Ethereum sistemi, özel programlar kullanılarak bu işletim sisteminde “merkezi olmayan” yazılım protokolü geliştirilmeye imkân sağlamaktadır. Çoğu kişi, Ethereum’u “Bitcoin Vol 2” olarak tanımlamıştır.

Ethereum’um kurucu Vitalik Buterin, Ethereum’u şöyle açıklamıştır;

“Eğer kripto paralarla dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırılırsa ve Bitcoin’i altına benzetilip, Litecoin’i gümüş farzedilirse, Ethereum petroldür. Çünkü Ethereum, dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağıdır. Dünyada petrol nasıl birçok sektörse ve teknolojilerde kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ethereum’u “Kripto yakıt” olarak tanımlarız. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ethereum (ETH) ile sağlayacaktır.”

Bu makale ilginizi çekebilir:   Venezuela Ekonomisi Neden Battı? | 2023

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, aynı zamanda Bitcoin Magazine’nin kurucularındandır. Çok iyi bir programcı olan Vitalik Buterin, 2011’de Bitcoin’ olan ilgisi nedeniyle üniversiteyi bırakıp tüm dünyada bitcoin konferanslarına ve buluşmalarına katılıp bu işte yer almaya kazanan bir girişimci olmuştur.

Ripple Nedir?

Eş zamanlı küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanmış olan Ripple’ın özellikleri Bitcoin’de olan sorunların çözüm getirir halidir. Hedef noktası bankalar ve müşteriler arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak olan Ripple, uluslararası para transferlerinin arttığı günümüzde bu külfetli süreci olabildiğince basit ve düşük masraflı hale gelmektedir.

Ripple ağından yapılan bir işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti ödenmektedir.. Bu değer Bitcoin için yaklaşık olarak 0,0015 BTC; yani bugünkü değeriyle yaklaşık 3,5 dolardır. Yani bir Bitcoin işlemi, bir Ripple işlemine göre 3000 kat daha masraflıdır. Ripple’da aktarılan fonlar yaklaşık 5-10 saniye içinde karşı tarafın hesabına geçer. Bitcoin için bu işlem en az 1 saati alırken; bu süre daha fazla da uzamaktadır.

Dünyanın en büyük 50 bankasından 15 bankası Ripple kripto parasını kullanmaktadır. Akbank da Ripple kripto parasıyla yeni anlaştığı bankalardan biridir ve blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankasıdır.

Stellar Lumens Nedir?

Sınır ötesi ödeme kolaylığı sağlayan blok zincir teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş, açık kaynak kodlu bir kripto para birimidir. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Stellar Lumens’in görevi az gelişmiş ülkelere para gönderme sürecini basitleştirerek mücadele etmektir. Stellar Lumens’i diğer dijital paralardan ayıran şey, doğrudan ağında para alışverişi yapılmasıdır.

Stellar’ın asli varlığı Lumens Coin’dir.  Lumen, spam önlemede rol oynamaktadır. Her işlemin ücreti 0.00001 lümenlidir. Bu ücret kötü niyetli kullanıcıların ağa sızmasını önler. Stellar’ın kurucularından Jed McCaleb, aynı zaman da Ripple’ın da kurucusudur.

Bitcoin Cash Nedir?

Merkez Bankası olmadan işlem yapılabilen, Bitcoin’de kullanıcılar arası sanal para sisteminin devamı olarak görülmektedir. Bitcoin’in de kullandığı blok zincir teknolojisinin geliştirilmesi ve büyümesi imkânına da sahip olmuştur. Bitcoin Cash 1 Ağustos 2017’de dijital para piyasasına girmiştir. Piyasaya girdiği tarih itibarıyla elinde Bitcoin olan yatırımcılar, aynı zaman da Bitcoin Cash’e de sahip olmuştur fakat Bitcoin ve Bitcoin Cash arasındaki bütün işlemler ayrıdır.

Bitcoin kodunda blok başına 1 MB’lık veri limiti, ayrıca her saniyede ise 3 işlem yapabilme limiti uygulanmaktadır. Teknik olarak bu limiti arttırmak gayet basit olmasına karşın, senelerce süren tartışmalar eşiğinde fikir birliği oluşturulamamıştır. 2017 yılında bu limitler görünmez bir duvara çarpmıştır. Bir anda ücretler artmıştır ve Bitcoin’e olan güvence azalmıştır. Pek çok yatırımcı Bitcoin ile işlem yapmayı sonlandırmış ve kripto para birimleri pazarındaki payı %95’ten %40’lara kadar düşmüştür. Bu sıkıntılı zamanlardan kurtulmak, Bitcoin’in eskisi gibi popüler olmasını sağlamak ve işlem limitlerini kaldırmak için Bitcoin Cash oluşturulmuştur. Bitcoin Cash’in piyasaya girmesi ile birlikte bu iki sanal para birimi hızlı bir yükselişe geçmiştir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Türkiye'nin Enerji Politikası ve Ekonomik Sonuçları

EOS Nedir?

Kendisini, merkezi olmayan uygulamalar için en güçlü altyapı olarak tanımlanan EOS, platformunda ticari ölçekli merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesine sağlayan, barındırılmasına ve yürütülmesine olanak sağlayan Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir sistemdir.

EOS ekosistemi EOS.IO ve EOS token’ları olmak üzere iki temel unsurdan oluşmaktadır. EOS.IO bir bilgisayar işletim sistemine benzer, EOS Blockchain ağını yönetir ve kontrol eder. EOS.IO, merkezi olmayan uygulamaların dikey ve yatay ölçeklendirmesini sağlamak için oluşturulmuş Blockchain mimarisi kullanır. EOS token ise EOS ağının kripto para birimidir.

Litecoin Nedir?

Bitcoin ile aynı olsa da Bitcoin ve diğer kripto paralardan farkı “Ayrı Tanıkların Kabul Edilmesi” ve “Yıldırım Ağı” gibi teknik özelliklerin olmasıdır. Bunlar, Bitcoin’de de karşılaşılan potansiyel darboğazları azaltarak belirli bir sürede ağ tarafından daha fazla işlemin işlenmesine etkin bir şekilde izin verir. Litecoin’in ödeme maliyeti hemen hemen sıfırdır ve Bitcoin’den yaklaşık dört kat daha hızlı ödeme yapılır.

Litecoin, eski Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011 tarihinde GitHub’da bir açık kaynak istemcisi aracılığıyla serbest bırakılmıştır. Mayıs 2017’de Litcoin, piyasa değeri en yüksek 5 para biriminden Ayırılmış Tanık’ı benimseyen ilk kripto para olmuştur. Aynı yılın mayıs ayında, ilk Lightning Network işlemi, bir saniyenin altında Zürih’ten San Francisco’ya 0.00000001 LTC aktararak tamamlanmıştır.

Tether Nedir?

Dayanağı tüm dünyadaki dövizlere dayanılan ilk kripto para olmuş olan Tether, kripto paraları tüm geleneksel dövizleri bir araya getirmektedir. Dolar, Euro ya da Yen’e endekslenmiş tokenleri kullanıcılara sunulan Tether Blockchain teknolojisinin getirdiği imkânlardan faydalanmaktadır. Tether sayesinde dünyanın her yerinde hızlı ve güvenli bir şekilde para göndermek ya da kripto para piyasasının dalgalı yapısını etkilenmeden kripto para bulundurmak mümkün hale gelmektedir. Bitcoin veya Ethereum blockchain’in üzerinde yer alan 1 Tether’in (USDT) fiyatı, 1 dolar (USD) olacak şekilde piyasaya sürülmektedir.

Bitcoin SV Nedir?

Bitcoin’in vizyonunu hayata geçirme projesinden dolayı projenin ismi “Satoshi Vision” (SV) olmuştur. Lider BCH kripto para şirketi olan CoinGeek ve diğer madencilerin isteğiyle oluşturulan kripto para, madencilere doğrudan BCH uygulama seçimi sağlamaya ve şirketlerin güven içinde uygulama ve web sitesi geliştirmeyi amaçlamıştır.

Cardano Nedir?

Kısaltmış hali ADA olan Cardano’nun en öne çıkan özelliklerden biri, altyapısında Ouroboros ismi verilen Proof of Stake adlı algoritmasının kullanılmaktadır. Cardano’nun protokolü iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar; ödeme katmanları ve kontrol katmanlarıdır. Ödeme katmanı bölümünde hesaplarla alakalı bilgiler bulunur ve kontrol katmanı bölümünde kimlik, uyumluluk ve kara listeye alma fonksiyonu ile alakalı bilgiler işlenmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ahilik Düzeni vs. Kapitalist Ekonomik Düzen - I

Cardano’nun ayrı bir banka kartı ve Daedalus isimli özel bir cüzdanı bulunmaktadır. Daedalus cüzdanından karta para gönderebiliyor ve karttaki para otomatik olarak kullanıcının yerel para birimi dövizine çevrilmektedir. Bunun yanı sıra Cardano ekibi Cardano’nun Japonya’da birçok ATM’de işlem yapması için çalışmalara başlamıştır.

KAYNAKÇA:

https://www.yatirimkredi.com/bitcoin-nedir.html

https://coin-turk.com/ripple-nedir-altcoinlerin-yukselen-yildizi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

https://www.investaz.com.tr/blog/bitcoin-cash-nedir-nasil-alinir/

https://oguzhankarakaya.com/stellar-lumens-nedir

https://coin-turk.com/tether-usdt-nedir-nasil-calisir

https://uzmancoin.com/eos-coin-nedir/

https://www.doviz.com/kripto-paralar/litecoin

https://coin-turk.com/bitcoin-sv-bsv-nedir-nereden-alinir

https://coin-turk.com/cardano-nedir-nereden-satin-alinir

https://coin-turk.com/inceleme-ethereum-nedir