Verim Eğrisi Nedir Getiri Eğrisi Nedir?
Verim Eğrisi Nedir Getiri Eğrisi Nedir?

Verim Eğrisi Nedir? | Getiri Eğrisi Nedir? |2023

Verim Eğrisi nedir?

Getiri eğrisi veya verim eğrisi vade ve faiz oranları arasındaki ilişkinin grafiksel gösterimidir.Getiri eğrisinin şekli merkez bankaları gibi karar vericilerin, ekonomistlerin ve yatırımcıların gelecekte piyasanın ve ekonominin durumu ile ilgili tahmin yapmalarını ve buna göre gelecekle ilgili karar almalarını sağlayan önemli bir göstergedir.

Hazine bonosu ve devlet tahvillerinin eğrisi; Mortgage ve kredi gibi diğer borçlanma araçları için bir gösterge niteliğindedir,

Bu nedenle Getiri eğrisi ifadesi sıklıkla devlet iç borçlanma senetlerinin vade ve faiz ilişkisi için kullanılmaktadır. Bono ve tahvillerin getirileri vadelerine göre değişiklik göstermektedir, verim eğrisi ile genellikle 1 yıldan kısa, 1 yıl, 3 yıl, 5 yıl,10 yıl ve 30 yıllık tahvil faizleri karşılaştırılmaktadır.

Verim Eğrisi Nasıl Hesaplanır?

Getiri eğrisi, yatay eksende vade oranları, dikey eksende ise faizler yer alacak şekilde çizilir.

Bu durumda tahvil faizleri ve vadeleri aşağıdaki gibi olacaktır.

Verim Eğrisi Çizimi

Verim eğrisi her bir vadeye ait mevcut faiz oranı işaretlenmesi ve daha sonra bu noktaların birleştirilmesiyle çizilir. Sabit değildir, faiz oranlarındaki değişmeler Getiri eğrisinin şeklini değiştirir.  Eğrinin eğimi ne kadar fazlaysa kısa ve uzun vade faiz oranları arasındaki fark o kadar fazladır.

Getiri Eğrisi Modelleri

Faizlerde oluşan değişikliklerde getiri eğrisi değişik şekiller alabilir. Her bir grafik ekonominin geleceği ile ilgili farklı bir mesaj verecektir. Normal ters ve yatay olmak üzere üç temel verim eğrisi vardır.

A3/1

Normal Eğilimli Eğri

Normal eğri

Normal şartlarda olması gereken faiz ve vade ilişkisini gösterir.

Kısa vadeli borç verme faizlerinin düşük, uzun vadeli borç verme faizleri yüksek olması beklenir.

Devlet tahvili almak devlete tahvilin vadesi boyunca borç vermek anlamına gelir. Tahvilin vadesi dolduğunda devlet yatırımcıya borcunu öder ve bu süre zarfı boyunca kullandığı borç için bir faiz ödemesi yapar.

Özetle vade uzadıkça faizin de yükseldiğini gösteren bu ilişki

‘normal eğilimli geiri eğrisi’ile gösterilir.

A3/2

Yatay Eğri

Yatay getiri eğrisi

Vadenin değişmesine rağmen faiz oranlarında büyük bir değişikliklerin olmadığı durumda getri eğrisi yataya yakın bir görüntüde oluşur. Yatay getiri eğrisi ekonomik görünüm, enflasyon ve faiz oranları ile ilgili oldukça fazla belirsizlik olduğunu göstermektedir. Eğrinin, pozitif eğimden yatay pozisyona geçmesi gelecek ekonomik yavaşlama olabilir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Google'da Aradığınızı Nasıl Kolay Bulursunuz? |2023

A3/3

Ters Getiri Eğrisi

Ters verim eğrisi

Kısa vadeli faiz oranlarının uzun vadeli faiz oranları yüksek olduğu durumlarda oluşur. Ters verim eğrisi ekonomik durgunluk göstergesi olabilir.

Verim Eğrisi ile Para Politikası Arasındaki ilişki Nedir?

Yatırımcı beklentileri gibi para politikası da getiri eğrisinin şeklini etkiler. Para politikasından sorumlu kurum merkez bankasıdır. Ülkede fiyat istikrarını sağlamak merkez bankasının temel amacıdır.

Merkez bankası getiri eğrisinin durumuna bakarak enflasyonla ile ilgili beklentileri görebilir, sıkılaştırıcı yada genişletici para politikası uygulayarak enflasyonu kontrol altında tutabilir, bunu için de elindeki en önemli araç kısa vadeli faiz oranlarıdır.

Enflasyon beklentilerini düşürmek ve dik verim eğrisini yataylaştırmak için: Kısa vadeli faiz oranları yükseltilirse, yani parasal sıkıştırma uygulanırsa ekonomi yavaşlar ve enflasyon düşer, bunun sonucunda gelecekteki enflasyon beklentisi düşerse yatırımcılar uzun vadeli borçlanma senetleri için daha düşük faiz talep eder.

Enflasyon beklentilerini yükseltmek ve negatif verim eğrisini düzeltmek için: Kısa vadeli faiz oranları düşürülürse, para arzı artar, parasal genişleme olarak adlandırılan bu durumda enflasyon yükselir, bunun sonucunda gelecekteki enflasyon beklentileri yükselirse yatırımcılar daha uzun vadeli borçlanma senetleri için daha yüksek faiz talep eder.

Yatay:

Kaynakça

http://piyasarehberi.org/piyasa/200-verim-egrisi-nedir-nasil-yorumlanir

http://www.mahfiegilmez.com/2014/11/getiri-egrisi-yatay-olursa-ne-olur.html