Hissede Maliyet Düşürme Nasıl Yapılır? |2023

Hissede Maliyet Düşürme

Bu makalemizde kısaca Borsada elinizde tuttuğunuz hissenin alış maliyet ortalamasını düşürme stratejilerinden bahsedeceğiz. Borsada maliyet düşürme nedir? Hissede maliyet düşürme nasıl yapılır? Elimde ki hisse sayıları azalır mı yoksa artar mı? Maliyet düşürürken portföyümü nasıl kullanmalıyım? tarzında soruları sizler için açıklamaya çalışacağız.

Hissede maliyet düşürmek isteyen kişinin içinde potansiyel iki durum vardır.

  • Aldığınız hissenin fiyatı ilk aldığınız fiyatın da altına düşmüştür. Burada düştükçe aşağıdan mal alarak ortalama düşürmeye çalışırsınız. Piyasada buna PAÇAL yapmak da denir. Kısaca parçalı alım demektir.
  • Aldığınız hisseyi uzun süre tutmayı düşünüyorsunuz al-sat yaparak maliyeti sıfırlamaya çalışabilirsiniz. Bu sayede çok daha uzun vadeli hisse taşıma yapabilirsiniz.

Hissede Maliyet Düşürme Nedir?

Maliyet düşürme, elinizde bulunan malın (hisse senedi, döviz, altın, emtia vb.) ortalama alış fiyatının sıfıra doğru yaklaşması durumudur. Hissede Maliyet düşürme durumunu sadece fiyatların aşağıda olduğu durumlarda değil fiyatların artarken de yapılabileceğini yazımının ilerleyen kısımlarında öğrenmiş olacağız.

Çoğu yatırımcı ayı piyasalarında elindeki malları çıkartmak için çabalar. Bunun yerine hissede maliyet düşürme işlemine gitse, çıkış ortamlarında hem kar satışı yapabilir hem de maliyeti düşürme fırsatı yakalayabilir. Ancak sürü psikolojisi baskın olduğu için satış kararı alması beklenen durum olmaktadır. Sürü psikolojisi hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz aşağıya linkini bıraktığımız makalemizi okuyabilirsiniz.

Hissede Maliyet Düşürme Nasıl Yapılır?

Hissede maliyet düşürme borsa işleminin 3 farklı yöntemi vardır. Bu yöntemler birbirinden farklıda olsa amaçları bakımından hepsi aynıdır. Hep beraber bu yöntemleri örneklerle inceleyelim.

Maliyet Düşürme Yöntemleri

  • Fiyatı Düşen Hisse Senedi Almak
  • Fiyatı Çıkan Hisse Senedi Trade Etmek
  • Piyasa da Sıra Dışı Durumlarda Nakitte Kalmak

Fiyatı Düşen Hisse Senedi Almak

Elinizde bulunan hisse senedi fiyatı almış olduğunuz zamanda ki fiyattan daha düşük durumdaysa, maliyet düşürmek için düşük fiyatlı olan hisse senedinden alınarak ortalama düşürme işlemi yapılır.

Örnek ile açıklamak gerekirse 8,40 maliyet ile yatırımcının elinde 300 adet GARAN hisse senedi bulunsun. Ayı piyasası zamanında veya olağan bir siyasi haber yüzünden borsada eksi yönlü hareketler başlamış olsun ve GARAN hisse fiyatlarının 7,20 ye kadar düşüş gösterdiğini söyleyelim. 2 durum inceleyeceğiz bunlardan 1 tanesi elindeki miktar kadar alarak ortalama düşürme diğeri ise farklı miktar alarak ortalama düşürme durumu olacaktır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Emlak Katılım Bankası veya Emlak Bank Nedir? |2023

İlk durumda Yatırımcı elindeki hisse miktarını 300 daha arttırmak ve maliyet düşürmek istemektedir. Bu durumda yeni maliyeti şu şekilde olacaktır. Aynı miktar hisse senedi aldığından;

(ilk hisse fiyatı+son hisse fiyatı)/2

Yukarıda ki formülden (8,40+7,20)/2=7,80 fiyatı bulunur.

İkinci durumda ise Yatırımcı elindeki hisse miktarını 200 daha arttırmak ve Parçalı Alım Yaparak (PAÇAL Yaparak) maliyet düşürmek istemektedir. Bu durumda yeni maliyeti şu şekilde olacaktır. Farklı miktar hisse senedi aldığından;

((ilk alış maliyeti*alınan hisse sayısı)+(son alış maliyeti*alınan hisse sayısı))/Toplam Hisse sayısı

Yukarıda ki formülden ((8,40*300)+(7,20*200))/500=7,92 fiyatı bulunur.

Formülleri kendi hisse fiyatlarınız ve miktarlarınız ile değiştirerek sizde maliyetinizi kaça düşürebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Fiyatı Çıkan Hisse Senedi Trade Etmek

Elinizde bulunan hisse senedi fiyatı almış olduğunuz zamanda ki fiyattan daha yüksek durumdaysa, maliyet düşürmek için yüksek fiyatlı olan hisse senedinde gün içi veya belirli dönemlerde trade yapılarak ortalama düşürülür veya eldeki miktar arttırılır. Zaten aldığınız fiyattan şuan bulunan piyasa fiyatı yüksekse kardasınız demektir. Bu durumda maliyet düşürmek zor olmayacaktır. Yalnız dikkat etmeniz gereken trade yaparken elinizde ki tüm mallar ile değil %20-%30 civarı bir miktar ile trade etmek olacaktır.

Örnek ile açıklamak gerekirse elimizde 7,20 maliyetli 1000 adet GARAN hisse senedi bulunsun. İlerleyen dönemlerde fiyatının 8,40 olduğunu varsayalım. 8,40 olduğunda 200 adet hisseyi satıp 8,00 olduğunda tekrar aldığımızı düşünürsek bu işlemin genel elimizdeki hisseye etkisini hep beraber hesaplayalım.

ilk maliyetimiz 7,20*1000=7200 tl

8,40*200=1680 tl lik satış yaptık, tekrardan 8,00 dan 200 adet aldık. 8,00*200= 1600 tl ve elimizde 80 tl kadar bir kar kaldı. ( Kar oranı ile de hisse aldığımızı varsayarsak)

1000 hissede 800 tl kar olacakken 880 tl kar oldu. Bu durumda 0,88’lik bir hareket yakalamış olduk. 8-0,88 işlemi bizim yeni ortalamamızı verir.

Bu durumda yeni ortalamamız 7,12’ye düşmüş oldu.

Görüldüğü gibi bazı yükseliş ortamlarında trade etmekte uzun vadeli yatırımcılar için hissede maliyet düşürme imkanı verebilmektedir.

Piyasa da Sıra Dışı Durumlarda Nakitte Kalmak

Hissede maliyetin ortalamasını düşürme borsa yöntemlerinden Nakitte kalma durumunu örneklerle ele alacağız. Kimi zaman ayı piyasasında, kimi zamanda boğa piyasasında hissemiz olağan dışı hareket ediyor ve biz bu hareketlerden hoşnutsuz oluyorsak, özellikle hisse fiyatlarının aşırı düşeceğini düşündüğümüzde nakite geçmek borsa tabiri ile de kol kesmek en iyi hareket olacaktır.

Örneğin, Garan hissesi maliyetimiz 8,20 olsun. Hisse bir anda 7,60 fiyatına düştüğünde, biz daha fazla düşeceğine inanıyorsak tüm mallarımızı satıp nakitte bekleme yapabiliriz. Fiyat aşağı yönlü hareket ettikçe kademeli alım yapabiliriz. Elimizdeki malların miktarını bu şekilde artırarak ve maliyetimizi düşürerek beklemeye devam edebiliriz. Veya 1. veya 2. yöntem olarak bahsettiğimiz yöntemleri deneyebiliriz. Unutulmamalıdır ki teknik ve temel bilgimiz bu yöntem için çok iyi olmalıdır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Güvenlik Görevlisi Nedir? Nasıl Olunur |2023

Bunların yanında bazı hisseler yıllık temettü vermektedir. Bu temettü ya nakit yada hisse ekleme olarak gerçekleşmektedir. Temettü verileceği zaman genelde hisse fiyatı yukarı yönlü hareket yapar ve temettü sonrası 1 hisseye verilen temettü kadar gerileme yaşar. Hisse eski seviyelerine geldiğinde ele geçen temettü miktarı hissede ortalama düşürme yöntemi olarak görülebilir. Temettü nedir? merak ediyorsanız diğer makalemizden okuyabilirsiniz.

Borsada maliyet düşürme nedir? Hissede maliyet düşürme nasıl yapılır? Elimde ki hisse sayıları azalır mı yoksa artar mı? Maliyet düşürürken portföyümü nasıl kullanmalıyım? sorularının cevaplarını sizler için açıklamaya çalıştık. Umarım aklınızda herhangi bir soru kalmamıştır. Yine de aklınıza takılan sorular için bizlere yorumlar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.