ihtiyaç kredileri
ihtiyaç kredileri

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir? |2023

İhtiyaç Kredisi Masrafları

İhtiyaç kredisi çekerken en dikkat edilmesi gereken unsurların başında ihtiyaç kredisi masrafları gelmektedir. Birçok banka düşük faiz oranları ile reklam yapmaktadır. Krediyi hesaplamaya geldiğinizde daha yüksek faizli krediler ile aynı taksit oranı ödediğinizi görürsünüz. Bunun en büyük sebebi İhtiyaç kredisi Masraflarının faizden farklı olarak hesaplanmasıdır. İhtiyaç kredisi masrafları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Dosya Masrafları,
  • Hayat Sigortası Masrafları,
  • Kredi Tahsis Ücreti,
  • Ek Gider Masrafları,

gibi başlıca başlıklarda özetleyebiliriz.

Kredi çekerken kredi notunuzun yüksek olması çok önemlidir. Kredi notunuz düşükse veya yükseltmek istiyorsanız sizin için özel araştırdığımız Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Makalemizi mutlaka okuyun. 

Dosya Masrafları

Bu kredi masraflarından dosya masrafları adı altında alınan masraflar uzun süredir müşteriye yansıtılmıyor. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz yıllarda aldığı bir karar sonucu Bankaların müşterilerine dosya ücreti yansıtması yasaklanmıştır. Birçok müşteri geçmiş yıllara yönelik kredi masraflarını almak üzere dava açmıştır.

Hayat Sigortası Masrafları

Hayat Sigortası Masrafları, ölen kişinin kredi borcunun mirasçılar tarafından ret edilmesi neticesinde bankalar tarafından dosyaya yansıtılan bir masraf türüdür. Hayat sigortası kişinin yaşına göre değişmektedir. Bazı kredi türlerinde hayat sigortası yaptırılmadan da kredi kullandırılmaktadır. Buna rağmen sigorta yaptırmak mantıklıdır.

Kredi Tahsis Ücreti

Kredi Tahsis Ücreti bazı bankaların, istihbarat raporu ve kredi kullandırma hizmeti için müşterilerine yansıttığı bir masraf türüdür.

Yazının bu bölümünde ihtiyaç kredilerini karşılaştırmak isterseniz sitemizin kredi sorgulama kısmını kullanabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Sorgulamak İçin Tıklayın

Yazımızın devamında İhtiyaç Kredisi Masrafları konusunu detaylıca anlatmaya çalışacağız. Yazıya başlamadan öncede ihtiyaç kredisi kullanırken en dikkat etmeniz gereken şeyin kredinin yıllık maliyet hesabı olduğudur. Kredi alırken faiz oranlarına değil Yıllık Maliyetlere bakmanız daha doğru karşılaştırma yapmanızı sağlar.

Bankalar, müşterilerinin her türlü finansman ihtiyacına karşılık verme gibi önemli bir hizmet politikası yürütmektedir. Bunun yanında ise kişilerin düzenli gelirleri ile karşılamakta zorlandığı ihtiyaçlar listesinin yerine getirilmesi için de, bankalardan en düşük faizli kredi ve en uzun vadeli kredilere yöneldikleri görülmektedir. Bankalar finansal sürekliliklerini ortaya çıkartmak ve kendi bütçelerini korumak için, müşterilerine verdiği ihtiyaç kredilerinde belirli masraf kalemleri oluşturmuşlardır. Bu sayede daha uzun vadeli koruma sağlayan bankalar, kendi gelir düzenlerini de bu amaç doğrultusunda hazırlamaktadır. Tüketiciler, ihtiyaç kredilerini almaya karar verdikleri zamandan itibaren sürekli olarak ellerine geçen paraların azaldığını bilmektedir. Bu yüzden de ihtiyaç kredilerinde ortaya çıkan kredi masrafları, artık müşterilerin dikkat ettiği konularında başında gelmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Kredi Çeşitleri ve İhtiyaç Kredisi Türleri Nelerdir? |2023

Masraflar ve Masrafların Krediler Üzerindeki Etkisi

Tüketiciler ve müşteriler, bankalardan kredi çekerken artık özellikle iki farklı noktaya dikkat etmeye başladılar. Geri ödeme planında yer alan faiz oranları ve vade sayısı müşterilerin dikkat ettiği ana konular olmakla beraber, artık masraf kalemleri ve kredinin müşterilere sunduğu yıllık maliyetler de göz önünde bulundurulmaktadır. Özellikle yıllık maliyet oranı olarak lanse edilen masraflar, aslında diğer masrafların ve kredi dosya işlem ücretlerinin tamamının bir araya getirildiği konuları içermektedir. Özellikle masrafların eklenmesinden sonra faiz oranlarının %0,10 ile %0,20 oranında arttığına da dikkat etmek, müşterilerin kredi hesaplamalarında önem verdiği konulardan olmaktadır. BDDK tarafından sabitlenen bu giderlere göre, müşteriler bankalardan çekecekleri ihtiyaç kredilerinde seçimlerini gerçekleştireceklerdir.

Dosya Masrafı ve Sigorta Şartlı İhtiyaç Kredileri

Bazı bankalar, kendilerini garanti altına almak ve özellikle müşterilerinin ödeme planlarında oluşacak aksaklıklardan etkilenmemek için; dosya masrafı ve sigorta şartını kredilere eklemektedir. Bundan dolayı da ihtiyaç kredisi masrafları artmakta ve müşterilerin ellerine geçecek kredi miktarı düşmektedir.

Sigorta Masrafı Geri Alma 2019

İhtiyaç kredilerinde müşterilere kredi çekerken farklı faiz oranları ile sunulan sigorta yaptırma zorunluluğu müşterilere kredi masrafı olarak geri dönmektedir. Özellikle genç yaşta ihtiyaç kredisi çeken müşteriler, sigorta yaptırmak istemese de bankaların kredi faizini düşürme gibi tekliflerinden dolayı sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. Buna rağmen bilinmesi gereken şu nokta önem kazanıyor. Kredi çektiğinizde sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz.! Sigorta yaptırmak zorunda kalsanız da bu sigortayı daha sonra iptal ettirebilirsiniz. Bu şekilde kredinin size olan maliyetini azaltabilirsiniz.

Sigorta masrafını geri almak istiyorsanız; kredi çektikten sonra bir dilekçe yazarak kredi çektiğiniz bankaya veriniz.

İhtiyaç Kredisi Masraflarını Geri Alma

İhtiyaç kredisi masrafları ile ilgili çoğu tüketicinin kafasına takılan bir diğer sorun ise,”ihtiyaç kredisi masraflarını nasıl geri alabilirim?”. Bu konu Danıştay’dan Anayasa Mahkemesi’ne uzanan bir süreçte oldukça tartışıldı. Hatta önceki yıllarda geçmişe yönelik 10 yıllık kredi masrafını geri alma imkanı da sunuldu. Bunun en büyük nedeni bankanın ana hizmetinin kredi sunma hizmeti olmasına rağmen, hizmeti sunmayı farklı bir hizmetmiş gibi ücretlendirmesinden kaynakladı.

Günümüzde ise bankalar, ihtiyaç kredisi altında dosya masrafı istememektedir. Bunun yerine sigorta, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti gibi yeni masraf yöntemleri çıkarmakta veya doğrudan kredi faiz oranlarına yansıtmaktadır. Eskiden kredi masraflarını geri almadığınız bir dosyanız mevcutsa bunu ilk önce bankaya bildirebilirsiniz. Sonraki aşamada ister Tüketici Haket Heyeti vasıtası ile isterseniz bir avukata vekalet vererek tahsil edebilirsiniz.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Esnaf Kredisi Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır? |2023

Ayrıca yakın zamanda kullandığınız kredilerde beklediğinizden farklı bir maliyet ile karşılaştıysanız tüketici hakem heyetine başvurarak masraflarınızı geri almak için uzlaşmaya gidebilirsiniz.

E-devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti’ne gitmek için linki tıklayabilirsiniz.

E-devlet Tüketici Hakem Heyeti

Bir yorum

  1. Tmm güzelde ücreti çok yüksek. 60 sdan sonra kredi verilmesin. Kredi süreside 60 da son bulacak şekilde uygulansın. Bizim verdiğimiz paralar uçup gidiyor. Yazık deyil mı. 20 aya 10000 lira çektim 260 sigorta 67 tahsis vs vs verdiğini geri alıyor. Bir daha asla bulasmam