Kredi Borcu Geç Ödeme Durumunda Ne Olur?
Kredi Borcu Geç Ödeme Durumunda Ne Olur?

Kredi Borcu Geç Ödeme Durumunda Ne Olur? |2023

Kredi Geç Ödeme Durumu Nedir?

Kredi geç ödeme durumu, kredi kartına da içeren şekilde bireylerin kredi sicilini etkilediği için önemli bir konudur.Tüketici kredilerinin, taksit tarihleri geciktirilen ödemelerinde, Kredi Geç Ödeme Durumunda, bankacılık prosedürleri uygulanır. Kredi borçları ve kredi kartı borçları, her ay belirlenen son ödeme tarihlerinde ödenmesi gereklidir. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında minimum 2 taksitin ödenmemesi halinde işlem uygulanır. Bu durum normal krediler için geçerlidir.

Kredi kartın geç ödeme durumu 1 takvim yılı içerisinde (1’inci Ocak ayından 12’inci Aralık ayına kadar olan dönem) 3 kez asgari ödeme altında ödeme yapılır veya yapılmaz ise kredi kartı nakit kullanımına kapatılır. Kredi kartı nakit kullanımına kredi kartı geç ödeme durumundan dolayı kapatılırsa, dönem borcunun tamamı ödenmedikçe işleme açılmaz. Bu her banka için değişmez bir şarttır.

Bu durumda kredi sicili ile ilgili bu makalemizi okumanızı öneririz

Kredi çekerken kredi notunuzun yüksek olması çok önemlidir. Kredi notunuz düşükse veya yükseltmek istiyorsanız Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Makalemizi Okuyabilirsiniz.

Kredi Borcu Geç Ödeme Opsiyonları

Kredi Geç ödeme Kanun Maddesi

İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde belirtildiği üzere, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi halinde yasal işlemler uygulanır. Borçluya sunulan 30 gün içinde, kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Ancak banka prosedürlerine göre borcun tamamının ödenmesi de talep edilebilir.

Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gereklidir. Takip eden 3. Taksit tarihinden sonra haciz işlemleri başlatılarak, borçludan kredi kalan miktarı tahsil edilir.

Kredi Borcu Geç Ödemelerinde Faiz Uygulaması

Kredi borçlarının geç ödenmesi durumunda yasal takip sürecinin uygulanması ile ödenmeyen taksitler için faiz uygulanır. Kredi faiz oranları maksimum %30 oranında aylık olarak uygulanır. Kullanılan kredi faiz oranına göre şayet %1 oranında faiz ile kredi uygulanmış ise gecikme faiz oranı %1,30 olarak tahsil edilir.

Kullanılan kredi türüne göre uygulanan faiz oranları, konut kredileri ve taşıt kredilerinde daha farklı faiz prosedürleri ile uygulanır. Kredi faizlerine mevzuatlar dahilinde bileşik faiz uygulanmaz. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, faiz üzerine faiz uygulanmaz. Kredinin kalan tutarından, anapara üzerinden faiz uygulanır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Çiftçi Traktör Kredisi Veren Bankalar |2023

Kredi Kartı Geç Ödemelerinde Faiz Ne kadar Olur?

Kredi kartının 1 gün geç ödenmesi durumunda veya 1 günden fazla geciktirmesi durumunda ödenecek faiz oranları Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında açıkca belirtildiği gibi asgari ödenecek tutarın %2 gecikme faizi ile faizlendirilir. Asgari ödeme tutarı çıkıldıktan sonra kalan borcu ise bankalar en fazla %1,60 oranında normal faiz olarak uygulayabilir. Bu konuyla ilgili Faiz nedir? ve Faiz çeşitleri nelerdir? isimli makalemizi okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ödenmeyen Kredi Borçlarında Anlaşma Yöntemi

Kredi taksitlerinin geç ödenmesi durumunda, bankalara inisiyatif sağlamak üzere kredi puanı devreye girer. Kredi sicil notları düşük olduğu zamanlarda yeni bir kredi kullanımı veya kredi borç transferleri oldukça zordur. Bankalar genellikle ikinci taksitin ödenmediği veya kullanıcı talebine göre ilk taksitin geciktiği durumlarda yeniden yapılandırma uygulayabiliyor.

Ancak ikinci kez yapılandırma taleplerinde genellikle kefil yöntemi ile yapılandırma olanağı sağlanıyor. Çeşitli durumlarda kredi taksitlerini ödeyemeyecek olan kişiler yapılandırma yöntemine gidebilirler.

Borç Transfer Kredisi

Borç kapatma kredisi veya borç transfer kredisi olarak bilinen kredi opsiyonları ile kredi kartı borçları ve tüketici kredileri yapılandırılabiliyor. Tüm bankaların borçları tek bir bankada toplayarak daha düzenli ödeme yapılabilir.

Kredi veya Kredi Kartı Ödenmeme Durumundan Dolayı Maaşa Haciz Gelir mi?

Borcumuzu yukarıda belirtilen sürelerde ödenmemesi durumunda ve anlaşmaya gidilmemesi gibi durumlarda yasal takip başlatılır. Yasal takip başlatılan kişinin maaş hesabına Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında en fazla maaşının 1/4 oranında veya %25 oran ile el koyulur. Bazı bankaların anlaşmalı olduğu hukuk büroları veya avukatları kişinin maaşının tamamına el koyabiliyor. Böyle durumda yasal takip başlatan şehrin İcra Müdürlüğüne başvurarak, Maaş haczi yargıtay kararını örnek göstermek koşuluyla haczi kaldırtabilirsiniz.

Kredi veya Kredi Kartı Ödenmeme Durumundan Banka Hesaplarım Kapanır mı?

Yasal takip başlatıldığı zaman size kefil olan ve sizin hesaplarınız her şekilde haciz işlemine konu olur. Borcun çok büyük olması veya çok ufak olması bankaları alakadar etmediği gibi hesaplara bloke konulması sıkça karşılaşılan süreçlerdir. Aile bireylerinin banka hesaplarına ne olursa olsun herhangi bir haciz işlemi başlatılamaz. Aynı zamanda eş,anne,baba veya 1. derece akraba olan kişilerin bu borç ile ilişkilendirilmesi söz konusu olamaz.

Yasal takibe düşen kredi borcu için ek borçlar karşınıza çıkabilir. Bu borçlar genelde; avukat borcu,icra masrafları vb. Ek masrafları anlaşmalı olarak düşük ödeyebilirsiniz.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Yapı Kredi Taksitli Nakit Avans Para Çekme |2023