İhtiyaç Kredisi Türleri Nelerdir?
İhtiyaç Kredisi Türleri Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Türleri ve Tüketici Kredisi Nelerdir? |2023

İhtiyaç Kredisi nedir?

İhtiyaç kredisi, kişiden kişiye değişen, kısa vadeli veya orta vadeli ve düşük tutarlı gereksinimleri karşılamak için bireylerin kullandıkları bir kredi türüdür. Kişilerin ihtiyaçları ve talepleri birbirinden farklı olduğu için bankaların da ihtiyaç kredisi türleri farklı farklıdır. İhtiyaç kredisi türleri bankaların menülerinde farklı farklı görünmekle beraber yazımızın geri kalanında görebileceğiniz bazı alt kredi türlerinin hepsini kapsamaktadır.

İhtiyaç kredisi, kısa vadeli ve tüketim ya da aciliyet içerdiğinden diğer kredi türlerine göre daha yükse faiz ve dosya/sigorta masrafları içermektedir.

Aşağıda detaylı açıklayacağımız çeşitli ihtiyaç kredisi türleri ana başlık halinde şu şekildedir; ipoteksiz ihtiyaç kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi olarak ana 3 gruba ayırmamız mümkün. 3 Ana gruba ayırmamızın nedeni kredilerin vadesi ve alınan vergilerin farklı olmasıdır.

Kredi çekerken kredi notunuzun yüksek olması çok önemlidir. Kredi notunuz düşükse veya yükseltmek istiyorsanız Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Makalemizi Okuyabilirsiniz.

İpoteksiz ihtiyaç kredisi türleri

Yazımızın bu kısmında ihtiyaç kredisi türleri ve çeşitlerinden ipoteksiz olanları incelemekteyiz. İpoteksiz ihtyaç kredisi ne demek? İpoteksiz ihtiyaç kredisi kredi çeken kişinin isteğine göre oluşturulan ve ipotek verilmeden kullandırılan bir kredilerdir. En fazla 36 ile 48 ay vade ile kullandırılabilir, kredi üst limiti ise kampanyasına ve kredi çekecek kişinin gelir durumunda göre şekillenir. Farklı Zaman ve dönemlerde oluşan kredi türleri (Bayram kredisi,tatil kredisi,İlkbahar kredisi,Sonbahar kredisi,bedelli askerlik vb.) olabildiği gibi sürekli bankalarda mevcut olan (Evlilik kredisi, Anında ihtiyaç kredisi ve borç birleştirme kredisi vb.) çeşitleri de vardır. Bunlardan bazılarını kısaca anlatmak gerekirse;

Borç Birleştirme Kredisi Nedir?

Borç birleştirme kredisi ne demek? Çeşitli kredi ve kredi kartı borçlarının birleştirilerek tek bir borç haline getirilip oluşan tutarda kredi verilen kredi türüdür. Son zamanlarda bankalara olan borçların artması ile birlikte günümüzde en fazla talep gören ihtiyaç kredisi türlerinden birisidir. Burada değineceğimiz önemli noktalardan biride her kredi her kredi ile birleşmiyor sebebi, çeşitli kredi türleri arasındaki muaflık kullandırılan ay ve özel maddelere dayanıyor.

Eşya Kredisi Nedir?

Eşya Kredisi de Genellikle büyük mağazalarda ve AVM lerde nakit ihtiyacını karşılamak için kullandırılan ve eş zamanlı çıkan bir kredi türüdür. Son yıllarda hemen hemen her büyük mağazada karşımıza çıkan bu kredi türünün vade sayısı az tutulmakla beraber, kullandırılırken dosya masrafı ve sigorta bedeli talep edilmiyor. Özellikle kredi kartına taksit yapılmayan ürünlerde oldukça popüler olan bir kredi türüdür.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? En Güncel İpuçları |2023

Eğitim Kredisi Nedir?

Eğitim kredisi genellikle özel ve ücretli eğitim veren kurumlar için kullanılan bir kredi türüdür. Bu kredi türü eğitim kurumları aracılığı ile verilebilmektedir. Vade sayıları diğer ihtiyaç kredileri türünden fazla olabilmektedir.

Evlilik Kredisi

Evlilik öncesi nakit sıkışıklığını gidermek için başvurulan bir kredi türüdür. Genellikle bankalar bu kredi türünde 3 ay erteleme gibi avantajlar sunmaktadır. Aynı zamanda bu kredi türü için bazı esnek koşullar bulunmaktadır. Her bankanın kendine ait belli promosyon ve avantajlarını öğrenmek için evlenmeden önce güncel isteklerinizi karşılaştırma yaparak göz atabilirsiniz.

Tatil Kredisi

Tatil kredisi, Genellikle yaz aylarında ve tatil dönemlerinde bankaların özel koşulları ile kullandırılan bir kredi türüdür. Tur şirketleri ve tatil şirketlerinin özel kampanyaları ile bu krediler birleştirilerek kısa vadede ve esnek koşullarda kredi kullanmak mümkündür.

Bayram Kredisi

Bayram aylarında kişinin nakit ihtiyaçlarını karşılamak için başvurduğu kredi türleridir. Diğer ihtiyaç kredileri gibi esnek ve kısa vadelidir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi

İpotekli ihtiyaç kredisi, BSMV ( Bankacılık sigorta ve muamele vergisi )’den muaf konut veya iş yeri teminatına karşılık verilen bir kredi türüdür. İpotek ettirilen konut veya iş yeri değerinin %50-60’ına kadar banka şubesi kredi kullandırabilir. Yasal olarak vade sayısı bankalarda 36 ay kadar olmakla beraber bazı ertelemeler mevcuttur. Yukarıda bahsedilen iş yeri tapuda mesken olarak geçmesi gerekir. Aksi takdirde, Tapuda niteliği “dükkan” olarak geçen yapılar ticari kredinin kapsamına girdiğinden teminat olarak kabul edilmemektedir. Kısa bir bilgi olarak eklemek gerekirse; Finansman kuruluşlarda 10 yıla kadar vade seçenekleri mevcuttur.

Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi, almayı planladığınız aracın ipotek edilmesi karşılığında verilen, bankaların yıllık bazda en fazla kullandırdıkları kredi türlerinden biridir. Bu kredi türünün vade sayısı en fazla 48 ay olabilecek şekilde oluşmaktadır. Çekilen miktar ise krediyi çekecek kişinin geliri alınacak aracın değeri gibi koşullarda değişiklik göstermektedir. Bu kredi türünde alınacak araca kasko yaptırmak zorunlu olup, banka şubeleri ve bankaya acentelik yapan otomotiv bayileri aynı zamanda finansman kuruluşları tarafından kullandırılabilir.