Varlık Yönetim Şirketleri Nedir?
Varlık Yönetim Şirketleri Nedir?

Varlık Yönetim Şirketleri Nedir? Borç Sorgulama |2023

Varlık Yönetim Şirketi Nedir?

Varlık yönetim şirketlerini açıklayacak olursak; ilk olarak bankalar, özel finans şirket ve kurumların tahsili geçmiş alacakları satın alarak yeniden düzenlenip, tahsilâtının yapılma işlemidir.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Denetlenmesi

2006 yılında yayımlanan yönetmelik uyarınca faaliyetleri ve yaptıkları işlemler Bankacılık Denetleme Kurumu tarafından denetime tabii tutulur.

Varlık Yönetim Şirketi İndirimleri

Bankalar 2 yıl süreyle borcunu ödeyemeyen kişilerin borçlarını varlık şirketlerine satarlar. Varlık şirketleri ise borcunu ödeyemeyen kişilerin ödeme durumlarına göre borçlarını yapılandırma ve farklı indirim yollarına başvururlar.

Borçların aslında bankalar tarafından değil de Varlık Şirketleri tarafından alınması borçlu tarafından baktığımızda aslında olumlu bir durumdur. Çünkü bankalar alacaklı kişiye borcun ödenmesi durumda kesinlikle bir indirimde bulunmuyor. Borçlu tarafından baktığımızda aslında borçlunun ağzının laf yapması yani ikna kabiliyetinin yüksek olması ve pazarlık yapabilmesi borcun indirimle ödenmesinde en büyük etkendir.

Varlık Yönetim Şirketleri Hakkında Görüşleri

Varlık şirketleri hakkında çeşitli yerlerde veya sosyal medyalarda olumsuz görüşler bildirmişlerdir. Örneğin mafya, tefeci gibi benzetmelerle olumsuz eleştirilerin odağında bir kurumdur, fakat bu suçlamaların asılsız olduğunu Varlık Şirketlerinin, Bankacılık Denetleme Kurumuna bağlı olması ve birlikte çalışmasıyla bu ön yargılar yıkılmıştır.

Varlık Şirketi:  BORCUN ÖDENME SÜRESİ(ZAMAN AŞIMI SÜRESİ)

Bankalar tahsis edemediği borçları şirketlerine devrederek aslında hukuki süreç açısından bütün yetkileri bu şirketlere vermişlerdir. Bankalar borcun ödeme süresini 10 yıl olarak belirlemişlerdir. Varlık yönetim şirketleri de tıpkı bankalar gibi bu süreyi 10 yıl olarak sabit tutmuşlardır.

Zaman aşımından faydalanacak olan kişiler bankalara giderek bir beyanda bulunmamış ise yani borcun ödenmesine ilişkin bir ödeme beyanında bulunmamış olması gerekir. Bu duruma örnek vermek gerekirse; Emre’nin şirkete 50 bin lira borcu olsun ve Emre’ye banka tarafından herhangi bir ödeme beyanında bulunulmaması halinde ve Emre’nin de bankaya giderek ödeme emrinde bulunmaması halinde 10 yıl sürenin sonunda borç zaman aşımına uğrayacak yani düşecektir. Olayın tam tersi durumunda ise bankaya ödeme talebinde bulunulur ise 10 yıl süre zarfında borcun ödenmesi gerekir.

Haciz Yolları

Varlık yönetim şirketlerinin bankalardan kişilerin borçlarını ödemesine ilişkin mevcut borçları devr aldığı gibi bütün yasal hakları da tarafına geçirmiştir. Borçlu kişilere borçlarını ödemeleri için 90 günlük bir süre verilmiştir ve borçluya yazılı veya sözlü şekilde bir beyanda bulunulur, ödememeleri halinde ise yasal işlemler başlar ve haciz işlemleri uygulanmaya başlanır. Haciz uygulamaları 3 şekilde yapılır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Leasing Nedir? Finansal Kiralama Rehberi |2023

1-Taşınır

2-Taşınmaz

3-Maaş

Maaş durumu ise kişinin aldığı maaşının emekli maaşımı yoksa çalışan maaşımı olduğuna bağlıdır. Emekli maaşlarına hiçbir şekilde haciz işlemi uygulanmamaktadır. Çalışan maaşında ise durum farklıdır. Borçlunun bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi olduğundan bu maaşın dörtte biri (1/4) kadar haciz işlemi uygulanır.

VARLIK Yönetim ŞİRKETLERİ BORÇLU İLE NASIL İLETİŞİME GEÇER?

Bankalar borçlulardan doğacak alacakların ödenmemesi durumunda bu durumu varlık yönetim şirketlerine bildirirler. Şirketler tarafından borçlu kişiler incelenmeye başlar ve borçluya ulaşılmaya çalışılır. Bu olaydan sonra şirketler tarafından bir ihale kazanma süreci başlar ve ihaleyi kazanan şirket borcun tahsili için çalışmaya başlar. Ülkemizde 20 tane aktif 10 tanede faaliyet izni iptal edilen varlık yönetim şirketleri bulunmaktadır

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Şirketler

Varlık şirketlerinin Türkiye geçmişine baktığımızda ülkemizde 2002 yılından itibaren faaliyet göstermeye başlamıştır. Bazı kaynaklarda 15 tane şirketin faaliyet gösterdiği yazılmakta ama yukarıda yazımda belirttiğim ve yaptığım araştırmalar sonucunda 20 tane aktif varlık şirketi ve 10 tanede faaliyeti iptal edilen şirket bulunmaktadır bunları sıralamak gerekirse;

Şirketlerin Listesi

  1. ARMADA VARLIK YÖNETİMİ A.Ş
  2. BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ A.Ş
  3. ARSAN VARLIK YÖNETİM A.Ş
  4. BİRLEŞİM VARLIK YÖNETİM A.Ş
  5. BOĞAZİÇİ VARLIK YÖNETİM A.Ş
  6. DOĞRU VARLIK YÖNETİM A.Ş
  7. DESTEK VARLIK YÖNETİM A.Ş
  8. EMİR VARLIK YÖNETİM A.Ş
  9. EFES VARLIK YÖNETİM A.Ş
  10. HAYAT VARLIK YÖNETİM A.Ş
  11. GELECEK VARLIK YÖNETİM A.Ş
  12. MEGA VARLIK YÖNETİM A.Ş
  13. HEDEF VARLIK YÖNETİM A.Ş
  14. İSTANBUL VARLIK YÖNETİM A.Ş
  15. MERKEZ VARLIK YÖNETİM A.Ş
  16. MET-AY VARLIK YÖNETİM A.Ş
  17. METAL VARLIK YÖNETİM A.Ş
  18. YUNUS VARLIK YÖNETİM A.Ş
  19. SÜMER VARLIK YÖNETİM A.Ş
  20. VERA VARLIK YÖNETİM A.Ş

FAALİYETİ İPTAL EDİLEN Varlık Yönetim Şirketi

  1. TURKASSET VARLIK YÖNETİM A.Ş
  2. RCT VARLIK YÖNETİM A.Ş
  3. LBT VARLIK YÖNETİM A.Ş
  4. TAMER VARLIK YÖNETİM A.Ş
  5. ARTI VARLIK YÖNETİM A.Ş
  6. EGE VARLIK YÖNETİM A.Ş
  7. FİNAL VARLIK YÖNETİM AŞ
  8. GÜVEN VARLIK YÖNETİM A.Ş
  9. GİRİŞİM VARLIK YÖNETİM A.Ş
  10. BEBEK VARLIK YÖNETİM A.Ş

Yazan: Ramazan Bayrak

KAYNAKÇA

1-https://www.bddk.org.tr/Kuruluslar-Kategori/Varlik-Yonetim-Sirketleri/6

Bir yorum

  1. Önemli olan herkesin borcunu elinden geldiğince ödemesi değil midir? Bu borçlar, tehditler yüzünden panik atak, anksiyete hastaları dolu. Akrabalar aranıyor insan içine çıkılacak hal kalmıyor. Anlaşma için zemin hazırlanmalı. Haklar bilinmeli. Şu sayfada size varlık yönetim şirketleri ile anlaşma konusunda yardımcı olacaktır;