Yenilenebilir Enerji Nedir? |2023


Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji, doğadan yararlanılarak üretilen bir enerjidir. Doğa içerisinde kendiliğinden bir akışı veya hareketi bulunan her eylem yenilenebilir enerjiye örnek doğurur. Fosil yakıtlar veya madenler de doğada bulunmaktadır ancak bu kaynaklar tükenebildiğinden yenilenebilir olarak sınıflandırılmaz.

Yenilenebilir enerji kaynakları şunlardır

  • Güneş Enerjisi,
  • Rüzgar Enerjisi,
  • Jeotermal Enerji,
  • Hidrolik Enerjisi,
  • Biyokütle Enerjisi,
  • Gel-git Enerjisi,
  • Dalga Enerjisi,
  • Hidrojen Enerjisi

20. yüzyılın en önemli sorunlarının başında gelen enerji kaynağı problemi yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde çözüme kavuşmaya başladı. Artan nüfus ve artan tüketim sistemleri bu kaynakların gündelik hayata girmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Yukarıda bahsi geçen enerji türlerinden bazılarını hayatımızın çeşitli alanlarında kullanmaktayız. Petrol ve doğalgazdan sonra gözler sürdürülebilen doğanın nimetlerine çevrildi. Daha önceki yıllarda çıkmış olan petrol savaşları, enerji ve petrolün ne denli güçlü bir kavram olduklarını bizlere anlatmıştır. Alternatif yöntemler sayesinde hem doğanın dengesine zarar verilmeyecek hem de modern hayatın gereklerini eksiksiz biçimde yerine getirebileceğiz. Bazı kaynakların tükenebilir olması yenilenebilen enerjinin değerini daha da arttırmaktadır. Devamlılığın sağlanmasını isteyenler doğayı ve insanları korumak adına sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemini daha çok kavrayacaktır.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Çeşitleri Nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynaklarına en çok bilinen örnekleri yukarıda maddeler halinde yazdık. Daha detaylı biçimde bu kaynakların işlevini öğrenmek için kaynaklar hakkında inceleme yapmanızda yarar vardır.

Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, adından da anlaşılacağı üzere kaynağı güneş olan ısıya denir. Bilimsel olarak tanımını yapmak gerekirse Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon aşamasında ortaya çıkan ışınım enerjisidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi diyebiliriz. Gezegenimiz Dünya, güneş Sistemi içerisinde yer aldığından güneş tüm canlı formları için önem arz etmektedir. Hayatın ana kaynağı olan bir enerji, doğada kendiliğinden bulunarak insanların her koşulda yardımcısı olabilmektedir.

Saf enerji kaynağı olan güneş bu sayede sürdürülebilir enerjinin temel yapısını oluşturmaktadır. Güneş Enerjisi, hemen hemen tüm Dünya’da tercih edilmektedir. Hızla gelişen teknoloji sayesinde aşırı bulutlu olan havalarda dahi enerji üretimi yapılabilmektedir. Bu konuda mühendislik başarıları ile ön plana çıkan ülkeler akla gelmektedir. Ülkemizde de Güneş Enerjisi sayesinde birçok evde sıcak su ihtiyacı karşılanabilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde doğalgaz tüketmek yerine güneş enerjisinden faydalanmak sürdürülebilir kaynaklar bakımından bir örnektir.

Güneş Enerjisi Kredisi Nedir?Güneş enerjisi kredisi veren bankalar ile ilgili  makalemizi okumak için tıklayınız

Rüzgar Enerjisi

Hava akımının şiddeti ile meydana gelen rüzgar kinetik enerjiyi oluşturur. Bu Kinetik enerjiye Rüzgar Enerjisi denir. Rüzgar, doğada kendiliğinden sürekli şekilde bulunan bir başka enerji türüdür. Yüksek yerlere inşa edilen rüzgar tribünleri, enerji üretiminin sağlandığı mekanizmalardır. Havanın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviren bu mekanizmalara, teknolojinin gelişmesiyle beraber oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Düşük maliyetle kurulan tribünler, enerjiyi düşük maliyetle üretmektedir. Her ne kadar potansiyeli çok olarak kullanılsa da Güneş Enerjisi kadar potansiyeli yoktur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır? |2023

Hidroelektrik Enerji

Hidroelektrik enerji, nehirlerden kaynağını almaktadır. Nehir akışıyla beraber ortaya çıkan kinetik enerji, tribünler aracılığıyla yüksek verimli elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Su akışının oldukça güçlü olması, hidroelektrik enerjinin oluşumunu arttırmaktadır. Genellikle yüksek yerlerde akan suların olduğu yerlere kurulmaktadır. Hidroelektrik enerji, güvenli bir kullanım sağlamaktadır. Enerji dönüşümünün devreye alınması oldukça kolay şekilde gerçekleşmektedir, devreden çıkarma işlemi de aynı kolaylığa sahiptir. Sulama yapmak için de tercih edilen tesisler oldukça tercih edilmektedir.

Jeotermal Enerji

Jeotermal su kaynakları ile oluşan enerjiye  jeotermal enerji denir. Yeraltı suları jeotermal kaynak olarak bilinmektedir. Enerjinin dönüştürülmesi için gerekli olan mekanizma ise yer altı suyunun sıcaklığına veya buharına göre oluşturulmaktadır. Halk arasında kaplıca olarak bilinen yerler bu enerji için en ideal noktalardır. Temiz enerji kaynağı olarak ülkemizde jeotermal kaynaklar kullanılabilmektedir.

Biyokütlesel Enerji

Biyolojik atıkların oluşturduğu enerjinin kaynağına denir. Bitki ve hayvan kalıntıları biyolojik atıklar olarak bu enerjinin dönüşümünde önemli rol oynamaktadır. Biyokütle enerjisinin kullanım yeri ve alanı da geniştir. Ülkemiz bu açıdan tükenmez bir kaynak olarak da görülebilir.
Biyokütlesel enerjinin kaynaklarını genellikle kırsal alanlar oluşturmaktadır. Sosyo-ekonomik olarak gelişmekte olan yerler için önem arz eden bu enerji türü, düşük maliyetli ve kolay ulaşılabilirdir.

Hidrojen ve Gel-Git Enerjisi

Gelgit enerjisi, Dünya ile Ay arasında olan merkezkaç kuvveti ile ilgili bir durumdur. Gelgit, denizde olan dalgalanmalardan dolayı yüksek seviyelere varabilmektedir. Deniz kaynaklı olan bu enerji, okyanus veya deniz kıyısı olan ülkeler için oldukça tercih edilebilir olmaktadır. Gelgit günde iki defa suyun yükselmesi ve suyun alçalması ile oluşmaktadır. Henüz kısıtlı yerlerde ve yeni teknolojilerle kullanılmaya başlanan bu enerji sistemi gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlamaktadır. Ancak turizm bölgelerinde kullanıldığında turizm sektörü bundan olumsuz etkilenmektedir.

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yenilenebilir_enerji

http://www.yegm.gov.tr/