Duran Varlık Devir Hızı Nedir? Nasıl Hesaplanır? |2023

Duran Varlık Devir Hızı Nedir?

Duran varlık devir hızı ya da duran varlık devir oranı (İngilizce: Fixed asset turnover), firmaların duran varlıklarını ne kadar iyi ve etkili kullandığını gösteren bir etkinlik oranıdır. Bir firmanın duran varlıkları onun sahip olduğu makine teçhizat, arsa ve gayrimenkullerin toplamı iken net duran varlıkları ise bu toplamdan amortisman bedelinin çıkarılması ile bulunabilir. Duran varlık devir hızı çeyrek dönemlik, 6 aylık veya yıllık hesaplanabilir.

Bir firmanın yüksek duran varlık devir oranına sahip olması genellikle duran varlık yatırımlardan yüksek biçimde yararlandığı şekilde yorumlanır. Sabit varlık devir oranı genellikle, kaldıraç oranı ve karlılık gösteren oranlar ile beraber yorumlanan temel analiz göstergelerinden biridir.

Duran varlık devir hızı nasıl hesaplanır?

Bir şirketin duran varlık yatırımları ve satışları arasında ilişkiyi gösteren varlık hızı hesaplama formülü oldukça basittir.

Bunun için formül şu şekildedir:

  • Sabit (Duran) varlık devir hızı = Net satışlar / Ortalama duran varlıklar
  • Ortalama duran varlıklar = (Dönem başı duran varlıklar + dönem sonu duran varlıklar) /2
  • Sabit (Duran) varlık devir hızı = Net satışlar / [(Dönem başı duran varlıklar + dönem sonu duran varlıklar) /2]

Örnek bir hesaplama için

Tukaş A.Ş hissesinin 2022/6 yani ikinci çeyrek ve 2022/3 çeyrek verilerini kullanalım:

2022/6 Dönemi Net Satışlar: 1.218.515.229 TL

2022/6 Dönem Duran Varlık : 917.240.739 TL

2022/3 Dönem Sonu Duran Varlık: 716.092.584 TL

Ortalama Duran Varlık = ( 917.240.739 +  716.092.584) / 2 = 816,666,661 TL

Duran Varlık Devir Hızı = ( 1.218.515.229 / 816.666.661) =1. 49 olarak hesaplanır.

Yukarıdaki oran basitçe şu şekilde yorumlanır. Şirketin duran varlıklar için yaptığı her 1 TL’lik yatırımdan 1.49 TL kazanç elde etmiştir.

Düşük Sabit Varlık Devir Hızı Nasıl Yorumlanır?

Şirketin satışları azalırsa veya duran varlık yatırımlarını göreceli olarak arttırırsa sabit varlık /duran varlık devir hızı düşük çıkabilir. Üretim konusunda özellikle büyük makine teçhizat ya da arsaya ihtiyaç duyan firmalar için büyüme durumlarında bu oranın düşük çıkması normaldir. Ayrıca firma makinelerini, altyapısını yeniliyorsa bu oran yine makul kabul edilmektedir.

Şirketin birkaç çeyrek ya da kısa bir mali dönem içerisinde satışlarını arttırmaması duran varlık yatırımlarına aşırı-gereksiz yatırım yapması şeklinde de yorumlanabilir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   OBO Nedir? Omuz Baş Omuz Formasyonu| 2022

Yüksek bir Duran Varlık Devir Hızı Nasıl Yorumlanır?

Bir firmanın yüksek duran varlık hızına sahip olması en tercih edilen şeylerden biridir. Özellikle aynı sektörden farklı şirketleri karşılaştırarak yatırım yapıyorsanız duran varlıklarını en etkili kullanan firma konusunda size bilgi verecektir. Bir firmanın varlık devir hızı yüksek ise yatırımları en verimli kullanan şirket şeklinde yorumlayabilirsiniz.

Duran varlık hızı kaç olmalıdır?

Duran varlık devir hızının kaç olması gerektiği konusunda net bir yorumda bulunmak mümkün değildir. Duran varlık yatırımının değeri birçok şeyden etkilenebilir. Mesela konut faizlerinde indirim arsa ve bina fiyatlarında değer artışına sebep olduğu için firmaların kağıt üstünde duran varlıkları satışlarına göre daha hızlı arttı. Burada önemli olan aynı sektörde farklı firmalar ile karşılaştırma yapmak satışlar ve duran varlıklarda değişimin de nedenlerini iyice analiz etmektir.

Hisse Senedi Seçerken En Çok Kullanılan Temel Finansal Oranlar

Hisse Senedi Seçerken en sık kullanılan temel finansal oranları öğrenerek şirketlerin bilançolarını daha etkili şekilde analiz edebilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak bu konuda detaylı şekilde hazırladığımız makalelere göz gezdirebilirsiniz.