Faiz Karşılama Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? |2023

Faiz Karşılama Oranı Nedir?

Faiz karşılama oranı ya da faiz karşılama gücü (İngilizcesi: Interest coverage ratio), bir şirketin borçlarının faizini ne kadar rahat ödeyebileceğini gösteren bir rasyodur. Bir şirkete borç veren bankalar ya da yatırımcılar, şirketin bu borcu ödeyebilecek kapasitede olup olmadığını anlamak için şirketin faiz yükünü karşılama gücüne bakarlar.

Faizleri karşılama gücü firmaların finansal sağlığını da gösterir. Özellikle faizlerin oynak ya da yükselme eğiliminde olduğu dönemde bu finansal oranın önemi artmaktadır. Faiz giderlerini karşılayamayan firmanın batma ihtimali artacaktır.

Faiz Karşılama Oranı Nasıl Hesaplanır?

Faiz karşılama gücü formülü oldukça basittir ve bilanço, gelir tablosu kullanılarak kolaylıkla hesaplanabilmektedir.

FAVÖK, VAFÖK (EBIDTA) = Faiz, amortisman ve vergi öncesi kar

Faiz karşılama oranı (FKO) = ( FAVÖK / Faiz Giderleri)

Örnek bir hesaplama için

Tukaş A.Ş hissesinin 2022/6 yani ikinci çeyrek verilerini kullanalım.

Faiz giderleri: 38.548.621 TL olurken

FAVÖK = 536.835.681 TL olmuştur.

FKO = 536.835.621 / 38.548.621 = 13.92 olarak bulunur.

FKO’nun 13.92 olması şu şekilde yorumlanır. Firma operasyon faaliyetleri ile 13.9 defa faizlerini karşılayabilmektedir. Yüksek bir oran olup firmanın faiz karşılama gücünün yüksek olduğu söylenebilir.

Faiz Karşılama Rasyosu Nasıl Yorumlanır?

Bir şirketin FKO değerinin düşük olması, firmanın borcunun çok yüksek ya da karının çok düşük olduğu bilgisini verirken firmanın batma olasılığı da yüksektir. Firmanın operasyonel karlılığı düşüktür ve faiz oranlarının oynaklığına aşırı duyarlıdır. Özellikle faizlerin artmasının beklendiği bir ortamda şirketin faaliyetlerini sürdürmesi zora girebilir.

Bir şirketin Faiz karşılama gücünün yüksek olması ise operasyonel faaliyetlerini iyi yönettiği ve/veya borcunun düşük olduğu/ucuza faizli borç bulduğu anlamına gelmektedir. Şirket finansal açıdan sağlıklı olduğu için istediği durumda diğer firmalara göre daha rahat borç bulur. Faiz karşılama rasyosu yüksek ise faiz artışlarından da diğer firmalara kıyasla daha az etkilenecektir.

Diğer bir açıdan firmanın FKO değeri yüksek ise düşük kaldıraç (borç) kullanıyor şeklinde de yorum yapmak mümkündür. Faizler düşükken FKO değeri yüksek ise firma kaldıraç yerine kendi dönen ve duran varlıklarına başvurduğu için parasal genişlemenin avantajlarından yararlanmıyordur.

Faiz karşılama oranı kaç olmalıdır?

Şirketlerin faiz karşılama oranı kaç olmalı konusunda uzlaşı olmasa da 2 ve üzeri olması makbuldür. Şirketin operasyon karı en az 2 dönem kadar faiz ödemelerini karşılayabildiği için 2 çeyrek ya da iki mali yıl boyunca şirketin batma, faaliyetlerini durdurma ihtimali de düşük olacaktır. Şirketin faiz karşılama gücü 1’in altında ise şirket kısa dönemli faiz ödemelerini yapamayacağı için yeni borç bulması ve faaliyetlerini, üretimini sürdürmesi ise güç olacaktır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Borsada Öz sermaye (Özkaynak) Nedir? | 2023

Hisse Senedi Seçerken En Çok Kullanılan Temel Finansal Oranlar

Hisse Senedi Seçerken en sık kullanılan temel finansal oranları öğrenerek şirketlerin bilançolarını daha etkili şekilde analiz edebilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak bu konuda detaylı şekilde hazırladığımız makalelere göz gezdirebilirsiniz.