Genel Finans Ortaklığı Nedir? |Ne İhraç Ederler? |2023

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Finans Ortaklığı Nedir?

Genel finans ortaklığı, alacakların devir edilmesi ile birlikte Varlığa Dayalı Menkul Kıymetlerin (VDMK) yani ;işletmelerin kendi ticari faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan alacakları karşılığında menkul kıymet ihraç edebilmelerine ortak olmak demektir. Genel finans ortaklığı sorusuna en kısa cevap bir şirketin yüksek getiri sağlayan VDMK’sını X alacağına ortak olmak isteyenler için en uygun yoldur. Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler işletmenin ticari işlemleri sonrası ortaya çıkan alacakları karşılığında direkt veya işletmenin devir aldığı alacakları karşılığında dolaylı olarak iki şekilde ihraç edilebilmektedir.

Genel Finans Ortaklıkları Ne İhraç Eder?

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler ihracının hedefi şirketlerin kendi alacaklarını akıcı yani hemen kullanılabilir para haline getirmektir. Bu yol ile düşük maliyetli kaynak oluşturmaktır. İşletmeler,  Varlığa Dayalı Menkul Kıymet satışı yaparak aslında bir anlamda alacaklarını vadesinden daha önce nakde çevirmiş olurlar.

Aşağıda genel finans ortaklıklarının Varlığa Dayalı Menkul Kıymetlere (VDMK) dayanarak oluşturabilecekleri bazı alacak türleri belirtilmiştir ;

  • Bankaların gerçek ve tüzel kişilere sağladığı tüketici kredileri
  • Ev kredileri
  • Finansal kiralama (leasing) işlemlerinden doğan alacaklar
  • İhracat işlemlerinden oluşan alacaklar
  • Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) portföylerindeki gayrimenkullerin satışı ya da satış vaadi sözleşmelerinden dolayı oluşan senetli alacakları

Halka arz yani diğer bir deyişle ; şirketin çeşitli sebeplerden dolayı ile hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan etmesi ve tüm yatırımcılara hisse senedi satın alma vasıtası ile hissedar olma şansının sunulması demektir, bu sayede halka arzın gerçekleşmesi ile şirketin kasasına nakit girişi olmaktadır.

Yukarıda da belirtildiği üzere Varlığa Dayalı Menkul Kıymetlerin ve ihracı ve halka arzı doğrultusunda kurulan anonim şirket tanımını yapacak olursak; sermaye şirketi olmanın özelliklerini barındıran, büyük hedeflere ulaşmak için kurulan, her türlü ekonomik faaliyette bulunabilen kurallarla çoğunluğa göre yönetilen, menkul kıymet (hisse senedi, tahvil vb.) oluşturabilen şirketlerdir. Bir unvana sahip, asıl sermayesi belirli paylanmış olan, borçlarından dolayı yalnız mal varlığı ile sorumlu bulunan şirket olarak adlandırılmıştır. Pay sahipleri, sadece taahhüt ettikleri sermaye payları ile şirkete karşı sorumlu olmasıdır.

Yazan: Yılmaz Sönmez

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Giriş Yap

YatırımKredi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!