Kredi Çekmek Mantıklı Mıdır?
Kredi çekmek mantıklı mı sorusuna yanıt arıyorsanız bir yerlerden finansal ihtiyacınız olmuş demektir. Bu makalemizde sizlere kredi çekme için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda bir yol haritası sunacağız. Ayrıca şu an kredi çekmek için mantıklı mı? sorusunu da cevaplayacağız. Makaleye devam etmeden önce hemen şunu söyleyelim enflasyondan daha düşük oranlarda borçlandığınız sürece “EVET. İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ DÖNEM GİBİ BİR DÖNEMDE KREDİ ÇEKMEK MANTIKLIDIR“. Yüksek enflasyon döneminde, enflasyon oranından daha düşük faizle borçlanabiliyorsanız bu durum size durduğunuz yerde para kazandırır. Örneğin ev kredisi maliyeti yıllık yüzde 22, enflayson yüzde 70 ise ve çok da düşmesini beklemiyorsanız kredi ödemeleriniz enflasyon karşısında çok hızlı şekilde erir.
Makalemizde size biraz finansal okur yazarlık kazandıracak bilgiler verdiğimizden, daha sonra kredi çekerken de doğru zaman ve vadeyi seçmenizi sağlamaya çalışmaktayız. Son günlerde Devlet Bankalarının yapmış olduğu kredi faiz oranlarındaki indirim kredi çekmek isteyen pek çok kişi tarafından “Kredi çekmek mantıklı mı” gibi sorulara yöneltiyor.
Kredi çekmenin mantıklı olup olmadığı sorusuna cevap verirken önce cevaplamanız gereken sorular var!
- Kredi çekmek için doğru zaman mı? Yani Zaman açısından mı doğru olup olmadığını soruyorsunuz. Ev alacağım, araba alacağım ama bu dönemde kredi çekilir mi? (Bu dönemde kredi çekilir mi sorusuna cevap için bir sonraki başlıkta yer alan şu dönem kredi çekmek için doğru zaman mı? başlığına göz atınız!)
- Genel olarak yatırım, tüketim veya alışveriş yaparken nakit kullanmanın mı? Kredi çekmenin mantıklı olup olmadığını arıyorsunuz? Bu soruya da yanıt vermeye çalışacağız.
Kredi çekerken kredi notunuzun yüksek olması çok önemlidir. Kredi notunuz düşükse veya yükseltmek istiyorsanız Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Makalemizi Okuyabilirsiniz.
Konut Kredisi İçin Kredi Çekmek Mantıklı Mı?
- Eğer faizler düşük ve düzenli geliriniz var ise,
- Eğer alacağınız evin kira geliri ve evin fiyatı arasında 15-20 arasında bir oran varsa. Yani yıllık kira geliriniz evinizin 25-20 yıllık fiyatına eşitse
- Alacağınız evin yakınlarında kent projesi, yol metro vs geçeceğinden eminseniz (Malı alırken kazanıyorsunuz)
- Gelecekte faizlerin çok yükseleceğini düşünüyorsanız. (Faizlerin yükselmesi için enflasyonun artması gerekiyor. Enflasyon artışı ise kredi ödemelerinizin payını küçültür)
- Faizlerin düşeceğini, ev fiyatlarının da patlayacağını düşünüyorsanız konut kredisi çekebilirsiniz.
Temmuz 2022 döneminde Konut kredisi çekmek oldukça mantıklıdır. Fakat evin değeri konusunu kesinlikle göz önünde bulundurun. Eğer evin kira geliri, evin değerini 20 yıl civarında amorti etmiyorsa pahalı bir ev alıyorsunuz.
Ayrıca özellikle 2. El konutta 1.29 ve sıfır konutta 0.99 kredi oranları enflasyondan oldukça düşük bu imkanınız kredi çekmek çok mantıklı olacaktır. Yüzde 70 civarı resmi enflasyonun düşmesi çok kolay olmayacaktır.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Faiz oranları daha da düşemez. Enflasyon oranları daha da düşemez dediğiniz zamanların çoğu kredi çekmek için mantıklıdır. Ekonomiler çeşitli dalgalanmalar halinde büyür ve küçülür. Ekonominin en iyi olduğu yer genellikle faizlerin yükselmeye başlayacağı da yerdir. 2013 Mayıs ayında yüzde 4’a kadar düşen tahviller FED’in parasal sıkılaştırma kararı ile sonraki ay yükselmeye başlamıştır.[/box]
Telefon Almak için Kredi Çekmek
Sadece model yükseltmek için mi telefon kredisi alacaksınız? Telefona ihtiyacınız var mı?
- Bu iki sorudan birincisine evet diyorsanız kredi çekmeyin! mantıklı değildir.
İkinci soruya cevap veriyorsanız eğer kredi faizleri de çok yüksek değilse telefon almak için kredi çekmek mantıklıdır. Kredi çekmek yerine telefon faturanıza taksitle de telefon alabilirsiniz. Bu daha mantıklıdır. Kredi risk puanınızı ufak krediler için riske sokmayabilirsiniz!
Araba Almak için Kredi Çekmek Ne Zaman Mantıklı
Eğer araba satışlarına söz atıyorsanız her yılın son ayında araç satışlarının patladığını görebilirsiniz. Bunun nedeni firmaların bu ay için kampanyalı fiyat sunmalarından kaynaklanır.
- Eğer yakın zamanda ÖTV artışı geleceğini düşünüyorsanız araç için kredi çekmek mantıklıdır.
- Eğer aracınızı kullanıp para kazanıyorsanız da yeni araç için kredi çekmenin bir mantığı olabilir. Eğer ikinci el araç alıyorsanız aracın da bir kısmı için kredi çekmeniz gerekiyorsa tüketici kredisi çekerek aracınıza ipotek konulmasını önleyebilirsiniz.
Yine günümüz koşullarında, özellikle 2. el araç fiyatlarında inanılmaz derecede bir artış çıkmıştır. Bunun sebebi taşıt kredilerindeki düşük faiz oranlarının olmasıdır. Okuyucularımıza tavsiye olarak, alacakları araçların fiyatlarını kıyaslama yöntemi ile mutlaka incelemeleridir.
Kredi Taksiti Kaç Ay Olmalı?
Krediyi kaç ay çekeceğiniz hem kredinin faiz oranını hem de taksit tutarını etkileyen bir diğer unsur. Ayrıca her kredi türü için kredi vadesi aynı değildir. Örneğin tüketici kredisi için maksimum vade 60 aydır. Konut kredisi ise 240 aya varan vadeleri bulabilmektedir.
Sizin krediyi kaç aylığına çekeceğinize başlangıçta karar vermeniz sizin:
- Ödeyeceğiniz faiz tutarını,
- Krediyi erken kapatmak isterseniz edeceğiniz kar miktarını,
- Enflasyon karşısında ne kadar kazançlı çıkacağınızı,
- Krediye ne kadar bağımlı kalacağınızı belirler.
Gördüğünüz gibi kredi çekmek için herkesin başka bir motivasyonu vardır. Bankalar ve banka benzeri finansal kurumlar da sizler için özel kredi çeşitleri üretip sizlere pazarlamaktan da geri durmazlar. Yukarıdaki soruya yanıt verdikten sonra ki yanıt vermesi kolay ama farkların kredi çekmek üzerine etkileri farklılaşabiliyor.
Kredi Çekmek İle İlgili ilk dikkat edilmesi gereken unsurlar
- Faiz oranları kredi çekmek için uygun mudur?
- Faiz oranlarının ileride yükselme ihtimali nasıldır?
- Kredi çektikten sonra ödeyebilecek miyim?
Kredi kavramı aslında faiz kavramı kadar eski bir konudur. Kredi, fon fazlası olanların gelecekte geri almak üzere fon eksiği olanlara borç vermesidir. Tabi günümüzde kredi piyasalarını bankalar yönettiğinden bu durumu da onlar düzenlemektedir. Piyasada faizler ise enflasyonun bir sonucudur. Bankalar, kredi faizlerini enflasyon oranından belli bir miktar yukarıda belirlerler. Çünkü enflasyon oranı kadar faiz, bankaların size verdiği ana parayı korurken enflasyonun üzerinde yer alan faiz bankanın maliyetlerini ve kar marjını belirler.
Yanlış bilinen konulardan biri bankaların yüksek faizden beslenmesi. Faizlerin yükselmesi bankaların karını yükseltir. Hayır! Bankalar yüksek faiz oranını sevmez. Faizler, yükseldikçe borç almak isteyen insan ve firma sayısı azalır. Yatırımlar yavaşlar ve mevduat da işe yaramaz. Dolayısı ile bankanın müşterisi de azalır.
Kredi Çekmek İçin Doğru Zaman mı?
Kredi çekmek için doğru zaman olup olmadığını düşünüyorsanız hızlıca şu sorulara verilecek yanıtlar sizin işinizi görecektir.
- Önümüzdeki yıllarda enflasyon olacak mı?
Enflasyon olacağını düşünüyorsanız şimdi kredi çekmenin tam zamanıdır. Şimdi kredi çekerseniz enflasyon sebebi ile faizler artacağından ama aynı anda da geliriniz artacağından. Kredi ödemeleriniz enflasyon karşısında eriyecektir.
Enflasyon Nedir? Enflasyonu ne etkiler? Şu makalemize göz atabilirsiniz.
Eğer önümüzdeki yıllarda enflasyonun aynı kalacağını veya düşeceğini düşünüyorsanız; İmkanınız var ise çevrenizden borçlanın ya da nakit alışveriş yapın
Nakit Mi Almalı? Kredi mi Kullanmalıyım?
Nakit kraldır! Makalenin bu kısmında eğer nakit paranız varsa nakit ile almanızı öneriririz. Bir şart ile nakit yerine kredi çektiğinizde, nakitiniz ile kazanacağınız tutar (mesela borsada,ya da ticarette) fazla ise kredi çekebilirsiniz.
Nakit kullanmanın avantajları
- Faiz gideriniz, ya da sigorta/kasko/dosya masrafı ve benzeri diğer ek giderleriniz olmaz.
- Kredi yükü altına girmediğiniz için kredi limitinizi sonra da kullanabilirsiniz.
Kredi kullanmanın avantajları
- Nakidinizi başka yerde de değerlendirebilirsiniz.
- Kriz anları için elinizde nakit bulundurursunuz.
- Bazen nakidiniz yok ise sadece kredi kullanmanız gerekebilir.
- Faizler yükselecekse kar sağlarsınız.
Tüketici kredisi mi Konut Kredisi mi?
Eğer evin yüzde yirmisinden daha fazla bir tutarı kredi ile ödemeniz gerekiyorsa ya da 3 yıl ve daha fazla süreli kredi çekmeniz gerekiyorsa tüketici kredisi yerine konut kredisi çekin.
Konut kredisi, tüketici kredisinden her zaman daha düşük faizli bir kredidir.
Konut kredisi çekmenin dezavantajı;
- Dosya ve Noter masrafı
- Kredi erken kapatma cezası
- Hayat sigortası
- Deprem Sigortası (DASK) zorunluluğu
Konut kredisi çekmenin yararları;
Daha düşük faiz oranları ile kredi çekersiniz. Çektiğiniz kredi miktarı arttıkça veya kredi vadesi uzadıkça konut kredisi çekmek daha mantıklı hale gelir
Kredi Çekmeden Önce Ne Yapılır?
Kredi çekmeden önce kişi ilk önce ne için kredi çekeceğine karar verir! Kredi çekmek için ilk önce sorulması gereken soru şudur?
Ne İçin Kredi?
- İhtiyaç Kredisi / Tüketici Kredisi
- Taşıt Kredisi / Araç Kredisi / Otomobil Kredisi
- Ev Kredisi / Konut Kredisi
- İş Yeri Kredisi
- Tarla Kredisi
- Tarım Kredisi
- Güneş Enerji Sistemleri Kredisi
- Kentsel Dönüşüm Kredisi
Ne Kadar Kredi?
Krediyi ne için çekeceğinize karar verdiyseniz yeni aşamaya geçebiliriz. Bu aşamadan sonra ne kadar çekeceğinize karar vermeniz gerekir. Bu aşamada çoğu hizmet için zaten ürün bedeli kadar kredi verilir. Örneğin ev alacaksanız ev bedeli kadar kredi verilir. Araba alacaksanız arabanın değerinden daha fazla kredi verilmez. Buna rağmen bazı kredileri ne kadar çekeceğiniz önemlidir.
Örneğin tüketici kredisi veya ihtiyaç kredisini ne kadar çekeceğiniz önemlidir. Birçok kişi ihtiyacından fazla kredi çekmeye meyilli olmaktadır. Önce krediyi çekmekte sonra ise ihtiyaçlarını belirlemektedir. Bu durum fazladan harcama yapmanıza neden olur. Bu gereksiz tüketim ise kredi taksitlerinizi yükseltir.
Kredi Çekmek Mantıklı Mıdır?
Kredi Çekmek günün koşullarına, kişinin ihtiyaçlarına bağlı bir durum olduğu için bu mantık kavramı kişiden kişiye değişmektedir. Bir kişinin acil bir İhtiyacı olur ve hemen krediye ihtiyacı vardır bu gibi durumlarda ne bankanın faiz durumuna nede ödeme planlarına bakmadan kredi çekebilir. Diğer bir kişinin acil ihtiyaçları yoktur ve durumları araştırarak ve karşılaştırarak kredi işlemlerini gerçekleştirir. Faizlerin düşük olduğu zamanlarda kredi çekmek oldukça mantıklıdır. Düşük faizlerde kredi oranları bankalardan bankaya değişmektedir. Küçük meblağlarda o kadar fazla olmasa da, çekeceğiniz büyük kredilerde masraflarınız ve aylık ödeyeceğiniz kredi miktarı büyük olabilmektedir. Sizlere tavsiyemiz kredi çekmeye karar verdiyseniz. Bankaların faiz oranlarını karşılaştırmanız gerekebilir bunun için karşılaştırma sayfamızı kullanabilirsiniz. KREDİ KARŞILAŞTIRMA
- İhtiyacınız olmadığı halde kredi çekmemelisiniz. Bu durum sizleri oldukça zor durumda bırakabilir.
- Araştırma Yapmadan Kredi Çekilmemelidir.
- Çok fazla bankaya kredi için başvuru yapmamalısınız. Bu durum kredi notunuzu düşürebilir.
- Vade sayısını kendinize göre planlama yapıp ona göre başvuruda bulunmak
- Kredi masraflarını mutlaka kontrol etmelisiniz.
- Başvuru formunda yazılanları mutlaka okuyarak başvuruda bulunmak
Sayılan adımları dikkatlice yerine getirebilirsek Kredi çekmek mantıklı hale gelmiş olabilir.
Kredi Çekmek Haram Mıdır?
Kredi çekmek haram mıdır? gibi sorulara kişinin dini inancı ve dini görüşü olarak farklı cevaplar verilebilmektedir. Eğer sizinde dini görüşünüz ve inancınız sebebiyle kredi çekmenin haram olduğunu düşünüyorsanız. Katılım Bankacılığı Nedir? isimli makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kredi Puanı ile Kredi İlişkisi
Kredi puanınız ne kadar yüksek olursa, bankalar ile ilişkiniz o derecede üst seviyelerde olur. Kredi puanı yüksek olan müşteriyi bütün bankalar sever. Bunun sebebi bankaya olan borçlarını aksatmaması ve düzenli gelir elde etmesi olarak belirtebiliriz. Kredi puanınız eğer kötü ise nasıl düzeltmeniz gerektiğini Kredi sicili nasıl temizlenir? Kredi Sicili Düzeltme isimli makalemizden detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Para Biriktirmek mi Kredi Çekmek mi
Kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Kimisi para biriktirerek hayallerine sahip olmak ister. Kimisi para biriktiremediği için borçlanarak ve faiz ödeyerek birikim yapma yoluna gidebilir. Kredi faizlerinin düşük olduğu dönemlerde kredi çekmek mantıklı mı sorusu aklınıza geliyorsa bilin ki uygun koşullar oluşmuş mantıklı bir dönemdesiniz demektir.
Kaynaklar
- https://www.akbank.com/ihtiyac-kredisi
- QNB Finansbank
- https://www.garantibbva.com.tr/tr
- https://www.ziraatbank.com.tr/
Yorumlar kapalı.