Analiz

Takas Ekonomisinden Kripto Paraya: Paranın Tarihsel Gelişimi | 2023

Paranın Tarihsel Serüveni

Paranın Tarihsel Gelişimi Bu makalemizde tarihte para olarak kullanılan metalardan günümüzdeki kripto para sürecine kadar geçen dönemde paranın tarihsel gelişimi hakkında bilgi vereceğiz. Para Nedir? Para, mal veya kıymetli satın alma gücü olan bir varlıktır. Tüketici ve üreticinin alışverişlerini sağlayan bir mübadele aracı olarak kullanılır. Para bir toplumun ortak değer …

Devamını Okuyun

Enflasyon Farklı Gelir Gruplarını Nasıl Etkiler? | 2023

Enflasyonun Gelir Gruplarına Etkisi

Enflasyon Hangi Gelir Gruplarını Nasıl Etkiler? Enflasyon, istisnai dönemler hariç zengini daha zengin ve eden orta ve alt gelir gruplarını daha da fakirleştiren bir süreç olarak bilinir. Kısa vadede sabit ücretlerle geçinen orta ve alt gelir gruplarına sahip insanlar tasarrufları da düşük olduğu için enflasyona adapte olamaz. Bu nedenle kısa …

Devamını Okuyun

Türkiye’de Kayıt dışı Ekonomi | 2023

Kayıt dışı Ekonomi Nedir? Kayıt dışı ekonomi tanım olarak devletten gizlenen, kayıt altına alınamayan ve dolayısıyla devlet tarafından denetlenemeyen faaliyetler olarak tanımlanır. Gayri resmi ekonomi, gizli ekonomi, yasa dışı ekonomi ve enformel ekonomi olarak da adlandırılır. Kayıt dışı ekonomi, bir ülkenin ekonomik faaliyetleri içerisinde ölçülemediği için ülkenin ekonomik büyüklüğünü olduğundan …

Devamını Okuyun

BDDK’dan Şok Kredi Kararı! TL Ticari Kullanımına Sınırlama!

BDDK’dan Şok Kredi Kararı! TL Ticari Kullanımına Sınırlama! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yayınladığı yeni düzenleme ile, nakdi döviz karşılığı 15 milyon TL’yi aşan ve bağımsız denetime tabi olan şirketlerin TL cinsinden nakdi ticari kredi kullanmalarına sınırlama getirdi. Nakdi döviz karşılığı 15 Milyon TL’yi aşan şirketler, TL ticari kredisi …

Devamını Okuyun

Yapısal Reform Nedir? Yapısal Reformlar Nelerdir?

Yapısal Reform Nedir ? Yapısal reform, bir ekonomik sistemin işleyişini temelden değiştirecek yasa değişiklikleri anlamına gelir. Yapısal reformlar doğru amaçlarla doğru şekilde yapıldığı takdirde ekonomi için son derece olumlu sonuçları olacaktır. Bu doğru amaçlara değinecek olursak, bir ülkenin üretkenliğini arttırmak, istihdamını arttırmak, ekonomisinde adaleti tahsis edip dengeli bir büyüme modeline …

Devamını Okuyun

Faiz Düşerse Ne Olur? Dolar, Borsa, Altın, Enflasyon |2023

Faiz Düşerse Ne Olur?

Faiz Düşerse Ne Olur? Bu yazımızda faiz düşerse ne olur? Faiz düşerse dolar yükselir mi? Faiz düşerse enflasyon düşer mi? bu ve benzeri sorulara para politikaları kapmasında cevap vermeye çalışacağız. Yazımıza başlamadan önce, öncelikle faiz nedir? sorusuna kısaca cevap vermemiz gerekir. Daha sonra da faiz türleri konusunda da bilgi sahibi …

Devamını Okuyun

Sayıştay Nedir? Sayıştayın Görevi Nedir? | 2021

Sayıştay Nedir? Sayıştayın Görevi Nedir?

Sayıştay Nedir? Görevi Nedir? Sayıştay, bütün kamu kurumlarında yapılan harcamaların gereğine uygun olup olmadığını gözlemleyen ve  bağımsız bir kamu kurumudur.  Denetlenen kamu kurum veya kuruluşlarının Sayıştay tarafından düzenlenen raporları Türkiye Büyük Millet Meclisine ve de kamuoyunu aydınlatma platformuna sunulur. Bu sayede şeffaf bir mali politika izlenir. Sayıştay, Türkiye Millet Meclisine …

Devamını Okuyun

Türkiye’de Özelleştirme: Avantajlar ve Dezavantajları | 2021

Türkiye'de Özelleştirme: Avantajlar ve Dezavantajları

Türkiye’de Özelleştirme Bu makalemizde Türkiye’de 24 Ocak kararları ile başlayan, 2002 krizi sonrası hız kazan neoliberal iktisadi uygulamaların unsurlarından Türkiye’de Özelleştirme uygulamalarından bahsedeceğiz. Devletin hayatın her alanına nüfuz etmesi önce onu sosyal refah sağlayıcısı haline getirirken zaman içinde piyasa ekonomisinin bu ürünleri sağlamakta daha başarılı olduğu düşüncesi ile özelleştirme uygulamaları …

Devamını Okuyun